Ukradli jí služební auto. Zaplatí jen půl škody

Tomáš Fránek
19. 2. 2008 9:12
Soud přihlédl, že auto bylo zamčené

Brno - Krádež firemního auta může nepříjemně zkazit dovolenou. Nastěstí pokud vám ukradnou dobře zabezpečené služební auto, můžete platit méně, než byste čekali.

Nejste-li totiž příliš majetní, máte velkou šanci, že zaměstnavateli zaplatíte výrazně méně za způsobenou škodu.

Ovšem nikdy se placení nevyhnete úplně. Za ztracené auto, které nevrátíte zaměstnavateli, odpovídáte a povinnost uhradit vzniklou škodu vás nemine.

Takový verdikt vynesl Nejvyšší soud, který posuzoval spor o zaplacení škody za krádež a zničení služebního vozu při soukromé cestě do Francie.

Nepřispěla, neplatí

Zatímco majitel vozu požadoval po ženě, které služební automobil ukradli, aby zaplatila cenu stanovenou znalcem na 130 tisíc korun, soudci rozhodli, že musí zaplatit 65 tisíc korun.

"Není pochyb, že žena nese odpovědnost za škodu způsobenou majiteli auta tím, že porušila smluvní vztah a automobil nevrátila. Na druhé straně je zřejmé, že ke vzniku škody na vozidle samotném (a tedy i k porušení smluvní povinnosti vozidlo vrátit) ničím nepřispěla," rozhodl senát Nejvyšší soud pod vedením Petra Vojtka, který tak zamítl dovolání majitele vozu.

Jak se vlastně celý spor, o kterém rozhodovaly soudy od roku 2000, odehrál?

Majitel firmy půjčil automobil Ford Fiesta své zaměstnankyni, ta mohla auto využívat pro cesty z domova do zaměstnání a zpět a pro služební cesty.

Majitel firmy se rozhodl automobil převést na svého syna, zaměstnankyně to ale netušila a odjela na soukromou cestu do Francie.  Tam vůz zabezpečila (zamkla řízení i dveřní zámky), auto ale v noci někdo ukradl. O den později pak francouzská policie našla už jen zcela zničený vrak.

Foto: Opavia-Lu
Čtěte více:
Kráva Milka brojila proti oplatce Mila. Neúspěšně

Syn majitele firmy ženu zažaloval, chtěl po ní zaplatit 130 tisíc korun. Soudy v Karlových Varech i Plzni ale rozhodly, že žena nenese žádnou vinu na ztrátě auta, které dostatečně zabezpečila, a proto žalobu na náhradu škody zamítly.

Nejvyšší soud ale zasáhl do případu poprvé a verdikt soudů zrušil. "Není-li žena schopna vůz majiteli vrátit, odpovídá mu za škodu," rozhodl Nejvyšší soud.

Jde o principy spravedlnosti

V nově nařízeném jednání proto soudy v Karlových Varech i Plzni rozhodly, že zaměstnankyně musí zaplatit polovinu ceny vozu stanovenou znalcem, tedy 65 tisíc korun.

Hyper Albert Vestec
Hyper Albert Vestec | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz
Čtěte více:
Ahold bude platit, nenabízel lidem vratné láhve

A kromě dobrého zabezpečení auta pro snížení vyplacené škody rozhodla i nemajetnost zaměstnankyně. "Její příjem je podprůměrný, manžel je odkázán na plný invalidní důchod a oba jsou zatíženi dluhy vyplývajícími částečně z vlastnictví nemovitostí," rozhodli soudci.

Nejvyšší soud verdikt soudů potvrdil. "Uložení povinnosti nahradit škodu v plném rozsahu by bylo v rozporu s preventivními odpovědnosti za škodu a principy spravedlnosti," rozhodl Nejvyšší soud.

"Zaměstnankyně vypůjčené vozidlo užila k soukromé cestě do Francie se souhlasem osoby k tomu oprávněné, před krátkodobým opuštěním v daném místě je řádně zabezpečila a jednala tak ve vztahu k ochraně cizího majetku dostatečně obezřetně," dodali soudci Nejvyššího soudu.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte více:
O značku Nova se bojuje. Dohadují se výrobci okurek

Poskytnutí firemního vozidla zaměstnancům i pro soukromé jízdy je v tuzemsku nejrozšířenějším benefitem, který firmy poskytují. Následují důchodové a zdravotní připojištění.

Platí to jak pro menší, tak pro velké firmy. V České republice poskytuje automobil zaměstnancům k soukromému využití téměř 68 procent firem s deseti a více zaměstnanci.

 

Právě se děje

Další zprávy