Obstavit účty kvůli podezřelému šéfovi? Ne neomezeně

Tomáš Fránek
14. 2. 2008 9:10
Stát nesmí libovolně dlouho zadržovat majetek
Vchod Ústavního soudu České republiky v Brně na Joštově ulici.
Vchod Ústavního soudu České republiky v Brně na Joštově ulici. | Foto: Aktuálně.cz, Tomáš Adamec

Brno - Nedostupné miliony na účtech, protože firmu vyšetřuje policie? Nepřípustné. I když jsou představitelé společnosti  podezřelí z milionových machinací a vyšetřuje je policie, nemohou samy firmy nést důsledky za to, že policie a státní zastupitelství nedokázaly roky tyto případy vyšetřit a poslat k soudu.

Úřady proto ani nemohou blokovat miliony korun na firemních účtech libovolně dlouho. U Ústavního soudu s takovouto svou stížností uspěla firma BENet Czech.

Stát má dostatečné páky

Proti jejímu bývalému jednateli je vedeno trestní stíhání kvůli krácení cla a daně z přidané hodnoty se škodou ve výši přesahující 201 milionů. A už před šesti roky firmě úřady zablokovaly na účtech přes deset milionů.

Žádosti firmy na částečné odblokování účtů k úhradě dlužných daní nebyly úspěšné.

Ústavní soudci už v minulosti třikrát stížnost firmy odmítli s tím, že vzhledem k mimořádnému rozsahu trestní věci a vzhledem k tomu, že trestní řízení se vede proti osobě uprchlé do ciziny, se nejedná o nepřiměřeně dlouhou dobu.

Nyní, po více jak šesti letech od zablokování účtů, ale rozhodly ve prospěch firmy. "Dosavadní délka trestního řízení je nepřiměřeně dlouhá k tomu, aby opodstatňovala zásah do základních práv na majetek," uvedl senát Ústavního soudu pod vedením Jiřího Nykodýma.

Podle ústavních soudců jsou totiž úřady dostatečně mocensky, odborně i personálně vybaveny, aby dokázaly stíhat trestné činy co nejrychleji.

Překročení únosné míry

"Případné obtíže, které přitom vzniknou, tedy v žádném případě nelze klást k tíži jiných osob, a to ani formou důsledků, které z toho pro ostatní plynou," uvedli soudci.

Soudci uznávají, že jde o velmi složitý případ, který se odehrál na území několika států a jednatel firmy je stíhaný jako uprchlý, ani to ale neopravňuje tak dlouhou dobu zadržení peněz.

Viktor Kožený a Boris Vostrý jsou stíháni jako uprchlí, soud tedy probíhá bez jejich přítomnosti.
Viktor Kožený a Boris Vostrý jsou stíháni jako uprchlí, soud tedy probíhá bez jejich přítomnosti. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz
Kauza týdne. Čtěte více:
Začal soud s Koženým. Bez Koženého

"Omezení vlastnického práva s nakládáním zajištěných peněz překročila možnou míru. Zajištění majetku nemůže trvat libovolně dlouho," uvedli soudci.

"Je tedy nutné rezignovat na možnost zajištěné prostředky konfiskovat, respektive je použít na úhradu způsobené škody," dodali ve svém rozhodnutí soudci.

Celý spor má ještě jeden rozměr.

V roce 2003 do společnosti Benet Group, ve které figurují stejní lidé jako ve společnosti BENet Czech a která už také měla zajištěny účty, vstoupila izraelská společnost Phoenix Action.

Tato izraelská firma požaduje po České republice 41 milionů dolarů za zmařenou investici

 

 

Právě se děje

Další zprávy