Toyota obnovuje výrobu, ale jen na poloviční výkon

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
18. 4. 2011 9:06
Automobilce chybí součástky, plánuje další odstávku.
Největší světováautomobilka má potíže s dodávkami součástek, vyrábět proto bude až do léta na poloviční výkon.
Největší světováautomobilka má potíže s dodávkami součástek, vyrábět proto bude až do léta na poloviční výkon. | Foto: Reuters

Tokio - Největší světová automobilka Toyota od pondělka obnovuje poprvé od březnového zemětřesení výrobu ve svých všech továrnách v Japonsku.

Zároveň ale oznámila, že japonské závody zatím budou využívat jen polovinu kapacity, nedostává se jim totiž součástek. Podle agentury AP má Toyota potíže s dodávkami asi 150 druhů součástek. Právě továrny, které je vyráběly, byly zemětřesením z 11. března poškozené nejvíc.

Na poloviční výkon budou továrny pracovat deset dní, poté je od 27. dubna do 9. května naplánováno přerušení výroby a opětovné spuštění polovičního výkonu nejméně do začátku června. Jak bude výroba pokračovat potom, zatím automobilka neoznámila.

Toyota minulý týden uvedla, že kvůli nedostatku součástek přeruší na osm dnů výrobu v pěti evropských továrnách. Opatření se dotkne závodů v Británii, Francii, Polsku a Turecku a uskuteční se ve druhé polovině dubna a začátkem května. Firma rovněž upozornila, že problémy s dodávkami japonských součástek by mohly narušovat její výrobu až do července.

Postižené oblasti Japonska 9 dní po katastrofě:


 

Právě se děje

Další zprávy