Prodej aut v Japonsku se po zemětřesení propadl

Radek Pecák Radek Pecák
2. 4. 2011 1:10
auto

O 37 procent na necelých 280 000 se  v březnu meziročně propadl prodej aut v Japonsku. Japonská asociace obchodníků s automobily (JADA)  uvedla, že trh pocítil dopad ničivého zemětřesení a vlny cunami, které v první třetině měsíce postihly severovýchod Japonska.

"Lidé se v této době prostě zdráhají auta kupovat. Cunami a přetrvávající jaderná havárie oslabily spotřebitelskou důvěru," uvedl mluvčí asociace. Dodal, že mnoho lidí v postižených oblastech dojednanou koupi vozu zrušilo.

Největší japonská automobilka Toyota Motor bez značky Lexus vykázala za březen pokles prodeje o 46 procent. Odbyt vozů od Nissan Motor v Japonsku klesl o 38 procenta a Hondě Motor klesl o 28 procent. Celkový prodej aut včetně minivozidel se snížil o 35,1 procenta.

Zemětřesení a tsunami 11. března zdevastovalo sever země, způsobilo výpadky dodávek energií a největší jadernou havárii od Černobylu. Mnoho japonských továren na auta se muselo zavřít, protože je neštěstí poničilo nebo jim chyběly komponenty od dodavatelů.

 

Právě se děje

Další zprávy