Tankování zdražuje, EU chce vyšší daň

dkl, ČTK
23. 2. 2007 12:03
Praha - Čerpací stanice i statistikové hlásí obrat: pohonné hmoty zdražují. EU chce navíc jednat o vyšší dani na naftu.

Podle Českého statistického úřadu jen za poslední týden zdražil Natural 95 i nafta o více než deset haléřů. Jejich výpočty potvrzují i čísla společnosti CCS.

Statistikové uvádějí, že průměrná cena obou nejoblíbenějších pohonných hmot vzrostla nad 26,50 koruny.

Na ceny u čerpacích stanic se zpožděním dopadá zdražení ropy. Ta se za poslední měsíc dostala z padesáti dolarů za barel až k šedesátidolarové hranici. Benzín v tuzemsku na tyto výkyvy reaguje většinou s třítýdenním zpožděním.

Dá se tak čekat, že i další dny a týdny se domácí automobilisté zlevnění nedočkají.

Těžba ropy, suroviny, kterou lidé z 97 procent spálí a jen 3 procenta využijí pro chemický průmysl.
Těžba ropy, suroviny, kterou lidé z 97 procent spálí a jen 3 procenta využijí pro chemický průmysl. | Foto: BASF

Dražší v dalších letech

K tomu příští týden dojde na jednání Evropské komise, která si naplánovala rozpravu o spotřební dani na naftu.

V dalších letech by se tak mohli "dieseloví" řidiči dočkat situace, že jim pohonné hmoty zdraží až o desítky procent.

Podle návrhu komisaře pro daně a cla Lászla Kovácse by z nynějších 302 eur na tisíc litrů bylo v roce 2014 až 380 eur. Zdražovat by se mělo postupně, v krocích. Důvod? Aby dopad nebyl tak jednorázový a tvrdý. A aby byl očím motoristů co nejvíce skryt.

Komise chce daně zvyšovat z důvodu takzvané tankovací turistiky. Pro dopravce tvoří nafta 20 až 30 procent nákladů. Řidiči tak jsou ochotni zvolit cestu velkou oklikou jen proto, aby mohli natankovat levněji.

Foto: Aktuálně.cz

Ztráty státních pokladen

Studie o chování německých řidičů dokládá, že jejich výlety za levným benzínem a naftou do Česka a Polska stály loni německou státní pokladnu 1,9 miliardy eur.

Dalším "oficiálním" důvodem zvyšování daně je pak ekologie. Snížení tankovací turistiky má omezit množství emisí v ovzduší.

Návrh má v komisi ale odpůrce. Komisařka pro rozpočet Dalia Grybauskaite prosazuje naopak linie co možná nejnižších minimálních daní.

Daň za naftu se nyní v jednotlivých státech unie dost liší. Ačkoli je stanoveno minimum 302 eur za tisíc litrů, některé státy mají výjimku a uplatňují 220 až 294 eur. Velká Británie je na druhém konci spektra s daní 693 eur.

 

Právě se děje

Další zprávy