OPEC tápe. Ropa si dělá, co chce

Dušan Klimeš
1. 2. 2007 15:00
New York - Téměř měsíc se cena ropy drží pod šedesáti dolary za barel a OPEC proto snižuje těžbu.
Těžba ropy, suroviny, kterou lidé z 97 procent spálí a jen 3 procenta využijí pro chemický průmysl.
Těžba ropy, suroviny, kterou lidé z 97 procent spálí a jen 3 procenta využijí pro chemický průmysl. | Foto: BASF

Zatímco OPEC se pokouší s cenou ropy bojovat a dostat ji výš, čeští řidiči si pochvalují dlouhodobé zleňování pohonných hmot.

Podle údajů společnosti CCS již cena Naturalu 95 i nafty klesla pod 26,5 koruny. Motoristé si tak užívají nejlevnější tankování od dubna roku 2005.

Přestože poslední týdny se barel černého zlata stále obchoduje pod šedesáti dolary a v posledním půlroce stabilně klesá, ropný gigant Shell vykázal opět rekordní zisk 25,4 miliardy dolarů. Jeho největší konkurent Exxon Mobil, ale dokázal ze země vytěžít ještě víc, když dosáhl vůbec historicky nejvyššího čistého zisku americké firmy, a to 39,5 miliardy dolarů.

OPEC zasahuje. Nevýznamně

Dnešním dnem ale vešla v platnost dohoda kartelu OPEC, který sdružuje vývozce ropy. Těm už došla s klesající cenou trpělivost, a tak omezují těžbu o půl milionu barelů denně. Tím chtějí přitlačit spekulanty ke zdi a zajistit si lepší tok petrodolarů do svých pokladen.

Cena barelu ropy Brent s tříměsíční lhůtou dodání ale stoupla jen asi o 26 centů a těsně překonala 58 dolarů.

"Snížení těžby ze strany OPEC bude mít na cenu růstový efekt. Ale zřejmě jen krátkodobě," řekl pro agenturu Bloomberg Joachim Berlenbach z firmy Tiberius, která se zabývá obchodem s komoditami.

Teplo v zimě

Další zprávou nahrávající zdražování surové ropy byly skvělé výsledky americké ekonomiky. USA rostou rychleji, než se čekalo, a potřebují tak více ropy, než se trh domníval.

Šéf OPEC  Edmund Daukoru
Šéf OPEC Edmund Daukoru | Foto: Reuters

Naopak proti zvyšování ceny jde zpráva o stavu ropných zásob Spojených států. Jsou o deset procent vyšší, než kolik činí dlouhodobý průměr a tlumí tak efekt snižování těžby ze strany OPEC.

K tomu na severní polokouli stále nedorazila zima, na jakou jsou její obyvatelé zvyklí, a tak není třeba tolik topit a spalovat přitom miliony barelů s drahocenou ropou. Přestože chladnější počasí začíná klepat na dveře, ropa na něj reagovala jen částečně.

Cena ropy se tak pohybuje ve vleku mnoha faktorů, OPEC ale hraje stále menší roli. A to i proto, že přestože se státy dohodnou na společném postupu, mnoho členů pak tyto úmluvy porušuje.

 

Právě se děje

Další zprávy