Benzín i nafta po 14 dnech znovu dražší

Dušan Klimeš
12. 2. 2007 10:26
Praha - Poprvé za dva týdny se zvýšila jak cena benzínu, tak nafty. Brzy si své řekne i celosvětové zdražení ropy.
Tak tedy ještě jednou: nikoliv Kuvajt, ale jižní Morava.
Tak tedy ještě jednou: nikoliv Kuvajt, ale jižní Morava. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Přestože oproti předchozímu týdnu pohonné hmoty zlevnily, v posledních dnech nastal obrat. Podle údajů společnosti CCS se cena naturalu 95 zvýšila na 26,25 koruny, nafta je ještě o haléř dražší. Může jít o první náznak obratu trendu, který dosud velel nekompromisně zlevňovat.

Dlouhodobě ceny pohonných hmot klesají již od prázdnin loňského roku, kdy se dostaly až nad 32 koruny v případě naturalu a nad 30 korun u nafty.

Jak dlouho se ale udrží tak nízké ceny, není jisté. Za barel ropy totiž obchodníci znovu chtějí šedesát dolarů a za několik málo týdnů by se toto mohlo promítnout i do cen na stojanech pump.

OPEC boduje. Na chvíli

Makléři s černým zlatem tak reagují na snížení těžby států, které jsou sdruženy v kartelu OPEC. Půl milionu barelů, o které svou produkci snížily, ale nyní na trhu chybí. Krok se tak kartelu vyplatil. Podle analytiků jde ale jen o krátkodobé vzedmutí cen.

Významnějším momentem ale bylo, že na severní polokouli konečně přišla zima. Spojené státy jako nejvýznamnější konzument ropy tak musí nyní nakupovat stále více a nechtěně tak zvyšovat cenu.

Pohled na druhou a třetí fázi výstavby ropovodu v přístavu Assalujeh v Perském zálivu, 1400 km jižně od Teheránu
Pohled na druhou a třetí fázi výstavby ropovodu v přístavu Assalujeh v Perském zálivu, 1400 km jižně od Teheránu | Foto: Reuters

Ale i takto tažené zvýšení je kompenzováno tím, že americké zásobníky jsou zatím plné a v případě, že by se cena barelu vymkla kontrole, mohou Američané čerpat z nich.

Pro další vývoj cen v nejbližších dnech bude mít zásadní vliv zpráva o stavu zásob, kterou USA předloží ve středu.

Pokud se ukáže, že má severoamerický stát dostatečné zásoby, barel by se měl vrátit pod šedesát dolarů a vydržet pod touto hranicí. Pokud ale USA již své zásoby "prohospodařily", nic nebude bránit tomu, aby obchodníci za ropu požadovali víc.

 

Právě se děje

Další zprávy