Bělorusko shání peníze na ropu. Od Ruska

Reuters
22. 2. 2007 16:25
Minsk - Ropná krize postsovětských států má zvláštní rozuzlení. Lukašenko chce půjčit miliardy na ropu z Ruska, které stojí za jejím zdražení.
Pohled na druhou a třetí fázi výstavby ropovodu v přístavu Assalujeh v Perském zálivu, 1400 km jižně od Teheránu
Pohled na druhou a třetí fázi výstavby ropovodu v přístavu Assalujeh v Perském zálivu, 1400 km jižně od Teheránu | Foto: Reuters

Běloruská informační agentura BelITA dnes oznámila, že Bělorusko požádalo Rusko o půjčku ve výši 1,5 miliardy dolarů, tedy v přepočtu 31,5 miliardy korun.

Důvod? Potřebuje pokrýt vyšší náklady na energii, tedy ropu a plyn. Jenže ty vznikly právě rozhodnutím Kremlu, který na přelomu roku svému sousedu tyto suroviny zdražil.

Státem vlastněné ruské firmy by tak měly Lukašenkově režimu prodávat dražší ropu, kterou ten poté platil půjčkou z Moskvy.

"Rozhodnutí o žádosti bylo urychleno z důvodů zvýšených finančních nároků státního rozpočtu, které vznikly kvůli ostrému zvýšení ceny energií," uvádí agentura BelITA s odvoláním na vládní úředníky.

Zaměstnanci ministerstva financí odmítli tyto informace potvrdit.

Lukašenko a Putin znovu jednají, Bělorusko potřebuje peníze
Lukašenko a Putin znovu jednají, Bělorusko potřebuje peníze | Foto: Reuters

Rozpočet jinak

Bělorusko plánuje přehodnotit svůj státní rozpočet s tím, že plánuje snížit vládní výdaje právě kvůli vysoké ceně energie.

Další miliardu dolarů z půjčky by měl stát získat tím, že na mezinárodních finančních trzích umístí své dluhopisy.

Bělorusko a Rusko mělo dlouholeté přátelské vztahy a dokonce zvažovaly vytvoření určité postsovětské společenství.

Ale ruský prezident Vladimir Putin se rozhodl omezit ekonomickou podporu Bělorusku. Cena ropy najednou vzrostla na dvojnásobek, k tomu ještě musí příjemce platit vysoká exportní cla.

S tím ale Lukašenko nesouhlasil a z ropy, která měla přes jeho zemi jen protéct do západní Evropy, si bral svůj "desátek". Kvůli tomu se dostal do ostrých rozepří s Kremlem.

Neshody došly tak daleko, že ten zavřel ropovod Družba a nechal Evropu bez dodávek. Po složitých jednáních došlo k obnovení provozu.

 

Právě se děje

Další zprávy