Švýcarský ústup varuje, návrat k marce nemusí vyjít

Tomáš Fránek
7. 9. 2011 10:02
Statisíce lidí v Evropě mají radost, silný frank oslabuje
Švýcarský frank dosáhl na nová historická maxima.
Švýcarský frank dosáhl na nová historická maxima. | Foto: Reuters

Bern Švýcarsko není izolovaný ostrov ekonomiky v Evropě a musí zásadně ustupovat ze svých pozic.

Švýcarská banka se tak rozhodla, že zkrotí příliš nadhodnocený frank, který láká investory, ale naopak ubližuje domácím exportérům, a tím i celé ekonomice. Centrální banka tak frank naváže na euro a nebude tolerovat silnější kurz franku proti euru než 1,20 franku.

Jde o zásadní ústup, který pomůže jak švýcarské ekonomice, tak milionům lidí v Evropě, kteří mají úvěry na domy a auta právě ve francích. Statisícům Maďarů, Poláků, ale také Rakušanů totiž silný frank výrazně úvěry prodražil a mnozí se už dostali do existenčních potíží.

Jaké dluhopisy koupí?

Na rozhodnutí švýcarských bankéřů vydělá Německo, bankéři budou nakupovat dluhopisy.  "Pravděpodobně to budou super bezpečné německé vládní dluhopisy, zatímco rizikové španělské či italské zůstanou na ocet. Jinak řečeno profitovat z rozhodnutí banky bude německý daňový poplatník. A konečně na své si přijde i střední Evropa. Zkrocením franku se uleví nepochybně maďarským a polským domácnostem, které si v letech 2006-2008 neprozřetelně vzaly půjčky (především hypotéky) ve švýcarské měně," uvedl Jan Bureš z ČSOB.

Švýcarsko, které má nejvíce konkurenceschopnou ekonomiku na světě, nejvíce vyváží do Německa, kam míří zhruba pětina exportu, další desetina putuje do USA. Země vyváží i do Asie, ale 60 procent exportu směřuje do Evropy. Další důležité destinace kromě Německa jsou Francie, Itálie, Velká Británie a Španělsko.

Silný frank ohrožoval třeba výrobu slavného ementálu, zisky klesaly i velkým firmám. Švýcarská ekonomika tak rostla ve druhém čtvrtletí nejpomaleji od roku 2009 a růst zřejmě podle analytiků dále zpomalí.

Klesly zisky

Švýcarskému potravinářskému a nápojovému gigantu Nestlé tak třeba kvůli silnému franku klesl v pololetí čistý zisk o 24 procent na 4,7 miliardy franků (108,6 miliardy Kč).

Podle německých expertů rozhodnutí švýcarských bankéřů ukazuje, že země není izolovaný ostrov ekonomiky, ale musí spolupracovat s eurozónou.

"Vývoj ve Švýcarsku by měli vzít v potaz všichni eurokritici. Pokud by se Německo vrátilo k marce, pak by se mohl opakovat scénář jako u franku, výsledkem by bylo zhroucení německé ekonomiky. Dokonce ani Německo není ostrov," napsal deník Welt.

 

 

Právě se děje

Další zprávy