Statisíce dlužníků se potí, o franku se jedná i v noci

Tomáš Fránek
6. 8. 2011 16:00
Silný švýcarský frank prodražuje úvěry o miliardy eur

Brno/Vídeň - Chorvatská vláda musela zasáhnout a zastat se lidí, kteří mají úvěry na domy a auta ve švýcarských francích.

Jde o další protiútok některé z evropských vlád proti franku, jehož síla ohrožuje statisíce evropských dlužníků. Silný frank může lidi připravit o domy a úspory, úvěry prodražuje o miliardy eur.

Švýcarský frank je silný kvůli slábnoucímu euru a dolaru, slouží jako bezpečnější investice v nepříznivé době.

Chorvatská vláda se koncem pracovního týdne dohodla s bankami na tom, že kurz švýcarského franku bude zmrazený na úroveň doby, kdy si lidé brali úvěry. Rozdíl mezi zmrazeným a skutečným kurzem lidé zaplatí za deset let. "Do té doby snad frank oslabí," uvedla chorvatská premiérka Jadranka Kosor.

Snad frank oslabí

V Chorvatsku mají lidé 42 procent úvěrů na domy a 47 procent půjček na auta ve švýcarských francích.

K podobnému kroku, tedy zmrazení kurzu franku, už sáhla maďarská vláda, v zemi je už ale sto tisíc dlužníků, kteří úvěry ve francích nesplácejí dlouhodobě a přijdou o domy.

Úvěry ve francích má na 250 tisíc Rakušanů a také na 700 tisíc Poláků. Polsko už také přijalo zákon, který pomůže občanům splácet nyní nevýhodné půjčky v cizích měnách.

A právě rakouské banky byly hlavním penězovodem, který úvěry ve francích do východní a střední Evropy přinesl.

Rakouská národní banka spočítala, že kdyby nyní museli všichni dlužníci splatit svoje úvěry, částka by se zvýšila o deset miliard eur a ekonomice země by to způsobilo miliardové ztráty.

Radost mají obchodníci

Proti silnému franku už zasáhla také centrální banka Švýcarska, která  nečekaně snížila úrokové sazby. Banka uvedla, že je frank výrazně nadhodnocen. Očekává proto jeho pokles, i když jen dočasný.

Největší radost ze silného franku tak mají obchodníci v německých regionech, které sousedí se Švýcarskem. Švýcaři totiž ve velkém nakupují v Německu a obchody mají tržby jako už dlouho ne.

 

Právě se děje

Další zprávy