Summit EU se shodl, že nechce a nevidí protekcionismus

Karel Toman
1. 3. 2009 19:00
Potřebujeme Evropu bez bariér, zopakoval Topolánek
Mirek Topolánek na summitu o Nabucco v Budapešti
Mirek Topolánek na summitu o Nabucco v Budapešti | Foto: Reuters

Brusel - Na nutnosti jednotných pravidel pro společný postup Evropské unie v boji s hospodářskou krizí se v neděli Bruselu shodli lídři sedmadvacítky.

Český premiér Mirek Topolánek, který neoficiální summit svolal, se na tiskové konferenci po několikahodinovém neformálním jednání vyslovil proti protekcionismu a zároveň konstatoval, že  šéfové států v Evropské unii zatím žádná taková opatření nezaznamenali

Premiér řekl, že Evropa takoví krizi jeeště nečelila; zároveň protestoval proti obrazu střední a východní Evropy jako jednolitého regionu nejhůře postiženého krizí.

„Více než kdy jindy potřebujeme Evropu bez bariér a s jednotnými pravidly," shrnul jednání Topolánek a postavil se za zachování hodnot volného trhu, na kterých vznikla Hospodářská a měnová unie.

Topolánek: přestřelky s Francií jsou mediální

Na jednání se podle něj podařilo najít shodu ve společném postupu v řadě oblastí. Ať už jde o výměnu informací ohledně vládních podpor automobilkám tak, aby neškodily jinde, tak ohledně podobných opatření mateřských bank v domácích zemích vůči jejich pobočkám v jiných státech.

José Manuel Barroso na tiskové konferenci ve Strakově akademii
José Manuel Barroso na tiskové konferenci ve Strakově akademii | Foto: Ondřej Besperát

Summit se konal po dohodě českého předsednictví s Evropskou komisí. Cílem bylo sjednat společný postupu proti dopadům finanční krize. Jedním z jeho popudů byly obavy, že vlády začnou do balíčků na podporu svých ekonomik prosazovat ochranářské podmínky.

Podobné obavy pak podpořila nedávná prohlášení francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho o tom, že podpora francouzským automobilkám by měla být podmíněna jejich návratem do Francie. To české předsednictví neslo otevřeně nelibě.

Topolánek ale v neděli tyto spory označil z velké části za „dílo médií". Na bruselské schůzce podle něj k tomuto tématu panovala shoda .

Sarkozy novinářům po jednání řekl, že je spokojen s tím, že EK podpořila francouzský plán na pomoc automobilkám, ale odmítl, že jde o protekcionismus - s tím, že je to sprosté slovo.

Zároveň přitom znovu poněkud narušil obraz jednotné Evropy, když řekl, že finanční krize ve střední a východní Evropě představuje riziko pro Evropskou unii. Dodal ale, že věří v solidaritu.

K prohlášení mu nahrála žádost Maďarska o 160 až 190 miliard eur pro tento region, jež zaněla ještě dopoledne na "východním" minisummitu. Takový návrh ale nemá v EU podporu, proti je i Topolánek.

EU hledá pravidla pro finanční trhy

Evropa se podle českého premiéra s krizí dokáže vypořádat právě tehdy, pokud zaujme jednotný postoj respektující stávající pravidla.  

Klíčová je makroekonomická stabilita a jednou z hlavních cest k ní je podpora reálné ekonomiky. "Obnovit podmínky financování a uvolnění úvěrů je klíčové i pro fiskální opatření států," dodal premiér. „Musíme také zlepšit regulaci a dohled nad finančními institucemi," apeloval.

„Udělali jsme obrovský kus práce ve společném v postupu k znehodnoceným aktivům. Ukázalo se také že, země střední a východní Evropy nejsou homogenní. Mnohé udělaly impozantní pokrok a jejich vyhlídky na udržení dlouhodobého růstu jsou dobré. Každá má teď své vlastní problémy, společným postupem jsou ale řešitelné. Intenzivně jsme probírali i závěry komise De Larosiere," řekl dále Toplánek.

Předseda Evropské komise Manuel Barroso schůzku označil za velmi úspěšnou. „Chtěl bych k ní panu Topolánkovi blahopřát, byl zde velmi cítit duch solidarity a zodpovědnosti," zhodnotil schůzku.

Podle Barrosa by se právě De Larosierovou komisí navrhovaná pravidla jednotné regulace finančních institucí mohla stát základem fungování finančnictví v EU, který by pak unie mohla v dubnu předložit jako návrh skupině G20.

 

Právě se děje

Další zprávy