Churavé Maďarsko žádá o miliardy. I pro Česko

Tomáš Fránek
27. 2. 2009 15:59
Maďarsko žádá o pomoc pro celou střední a východní Evropu
Foto: Ludvík Hradilek

Budapešť - Maďarsko chce, aby Evropská unie poslala 180 miliard eur (asi 5,09 bilionu korun) na podporu bank, firem a celých ekonomik ve střední a východní Evropě.

Řekl to  předseda maďarské vlády Ferenc Gyurcsány v rozhovoru s agenturou Bloomberg.

Podle premiéra by středoevropské vlády z takzvaného Evropského stabilizačního a integračního programu mohly čerpat prostředky na krátkodobé financování, peníze by se ale mohly využít i na koordinovanou restrukturalizaci dluhů v soukromém sektoru nebo na rekapitalizaci bank či podporu likvidity pro firmy z regionu.

"Musíme snížit rizika, jimž region čelí, a to jen slova nezajistí. Unie musí mít vůdčí úlohu. Takový soubor zcela jistě může zastavit rychlé znehodnocování národních měn, což je v tuto chvíli pro region největší riziko," řekl Gyurcsány.

 "Musíme zvýšit povědomí o problémech regionu a vybudovat rámec pro koordinovaný postup," dodal premiér. Návrh předloží o víkendu na summitu EU, podle českého předsednictví unie ale nelze čekat, že by evropská sedmadvacítka přijala v této věci rozhodnutí už o víkendu.

Čeští politici a bankéři už ale několikrát v poslední době uvedli, že nejde posuzovat střední a východní Evropu jako jeden celek. Podle nich je Česko, ale také Slovensko a Slovinsko v lepší situaci než další země.

Maďarsko krize zasáhla naplno. Hrubý domácí produkt má v tomto roce poklesnout o 3 procenta a reálné mzdy o jedno procento. O práci tak může přijít až 100 tisíc lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy