Sarkozyho pomoc automobilkám prošla, Brusel souhlasí

Tomáš Fránek
28. 2. 2009 17:35
Volkswagen dnes oznámil propouštění
Na MS v alpském lyžování se do Val d'Isere vypravil i francouzský prezident Nicolas Sarkozy. Domácí závodnice mu ale nakonec ve slalomu příliš radosti neudělaly.
Na MS v alpském lyžování se do Val d'Isere vypravil i francouzský prezident Nicolas Sarkozy. Domácí závodnice mu ale nakonec ve slalomu příliš radosti neudělaly. | Foto: Reuters

Brusel - Plán francouzského státu na pomoc domácím automobilkám se vyhýbá protekcionistickým opatřením a Evropská komise s ním souhlasí.

Francie slíbila půjčit automobilkám Renault a PSA Peugeot Citroën během pěti let šest miliard eur výměnou za nepsaný příslib, že během trvání této půjčky nezavřou své francouzské závody.

Jsme spokojeni

"Jsem spokojena s garancemi, které francouzské úřady poskytly ohledně nepřítomnosti protekcionistických prvků v plánu pomoci automobilovému sektoru," uvedla komisařka pro hospodářskou soutěž Neelie Kroesová.

Dodala, že francouzský státní tajemník na ministerstvu hospodářství Luc Chatel jí poslal dopis, v němž slibuje, že Paříž půjčky nebude podmiňovat povinností investovat tyto peníze pouze ve Francii nebo u francouzských dodavatelů.  "Dohody o půjčkách s výrobci zejména neobsahují žádné podmínky ohledně umístění aktivit nebo preference francouzských dodavatelů," uvedla podle agentury Reuters komise. Dodala však, že hodlá realizaci francouzského plánu "pozorně monitorovat".

Problémy mají i další evropské automobilky. Největší evropská automobilka Volkswagen letos propustí po celém světě 16 500 pracovníků zapůjčených od personálních agentur.

O práci tak přijdou všichni agenturní zaměstnanci, které VW zaměstnává. Podobně postupují i další firmy, které tvrdě zasáhla hospodářské krize.

V mladoboleslavské automobilce Škoda Auto, která je součástí koncernu VW, nyní zbylo zhruba 600 agenturních zaměstnanců z původních 4000. Firma chce jejich počet vzhledem k současné recesi snížit až na nulu.

Jiné řešení není

Podle vedení VW jiné řešení není. "Pracovní místa kmenových zaměstnanců ohrožena nebudou," řekl týdeníku Der Spiegel šéf Volkswagenu Martin Winterkorn. "Pro ty, kterých se to dotkne, to nebude nic pěkného, ale jiná cesta není," řekl Winterkorn. "Když už to dál nejde, musí se něco vymyslet," dodal. Co se týče stálých zaměstnanců, u nich Winterkorn v letošním roce žádné problémy nevidí.

Winterkorn se ve Spiegelu také vyslovil proti státní pomoci domácímu konkurentovi Opel z americké skupiny General Motors. "Stát by se měl mírnit," řekl.

Volkswagen tento týden poprvé po 25 letech zavedl ve svých německých závodech omezený pracovní režim. Firma počítá v tomto roce za celý koncern s poklesem obratu o deset až 12 procent. Loni ještě celý koncern zaznamenal rekordní odbyt, když na celém světě prodal 6,23 milionu aut.


 

 

Právě se děje

Další zprávy