Stát zvítězil u soudu nad spekulantem s půdou

Tomáš Fránek
24. 4. 2008 14:12
Ústavní soud zamítl stížnost Karla Wimětala

Brno - Stát zaznamenal dílčí úspěch ve sporech se spekulanty se státní půdou. Ústavní soudci totiž s definitivní platností potvrdili, že státu se vrátí pozemky na Chebsku, které získal Karel Wimětal.

Spekulanti získali levně od Pozemkového fondu státní půdu v době, kdy původní vlastníci ve velké části případů marně čekají na spravedlnost.

Wimětal patří mezi největší obchodníky s půdou v Česku, od státu získal pozemky jak na západě Čech, tak například v Jizerských horách nebo pod areálem u Liberce, kde se bude konat lyžařské mistrovství světa

Nebyla porušena práva

Ústavní soudci Wimětalovu stížnost zamítli jenom týden poté, co rozhodli o neúspěchu dalšího velkého obchodníka s pozemky, Miloše Červenky.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Pozemky nedostanete, řekl soud velkému spekulantovi

Wimětal a Pozemkový fond se o pozemky na Chebsku soudili od roku 2005. Pozemky fond nejprve Wimětalovi převedl. Avšak když se veřejně známým stal způsob, jakým pozemky spekulantům rozdával, chtěl fond pozemky zpět.

Okresní i Krajský soud v Plzni rozhodly, že vlastníkem pozemků je fond a má právo jej spravovat. Verdikt potvrdil také Nejvyšší soud. Wimětal se ale nevzdal a poslal stížnost ústavním soudcům.

Podle něj byla porušena jeho práva.

"Jde zejména o porušení práva na rovnost, práva vlastnit majetek, jakož i dalších principů garantujících naplňování základních lidských práv v právním státě, zejména pak principu právní jistoty a principu ochrany legitimního očekávání," uvedl Wimětal ve své stížnosti.

Soudci ji ale odmítli jako neopodstatněný návrh, nedošlo podle nich k porušení Wimětalových práv.

Prohra Wimětala je pro stát dílčí satisfakcí. Ve sporech o ty nejlukrativnější pozemky neuspěl.

Čtěte více: Stát prohrál soud o miliardové pozemky

Účelové a nesprávné

Wimětalův názor označili soudci jako účelový a nesprávný a potvrdili, že základní lidská práva nebyla porušena.

Asi nejznámější Wimětalův obchod se vztahuje k Liberci a mistrovství světa v lyžování. V roce 2004 získal pozemky ve Vesci, kde jsou nyní tratě pro šampionát. Úředníkům pozemkového fondu tvrdil, že chce na loukách u Vesce pást krávy. Pozemky dostal za pakatel.

Wimětal patřil mezi ty podnikatele, kteří "vydělali" na mimořádném režimu zavedeném fondem v létě 2005. Během několika dní, kdy byl zaveden takzvaný "mimořádný režim", úředníci fondu vydali spekulantům v celé republice přes 600 hektarů pozemků, jejichž tržní cena dosahuje dvou miliard korun.

Pozemkový fond po zveřejnění těchto případů zažaloval u soudů své vlastní smlouvy, které se spekulanty uzavřel.

 

Právě se děje

Další zprávy