Stát nad spekulanty vítězí, to největší ale nevyhrál

Tomáš Fránek
24. 4. 2008 17:17
Ve většině sporů rozhoduje Nejvyšší soud

Brno - Spory o 6,4 milionu čtverečních metrů lukrativní půdy po celé zemi stát zatím vyhrává. Poráží tak obchodníky ve sporech o pozemky, které získali v červnu 2005 v rámci mimořádného režimu zavedeného Pozemkovým fondem.

Postup fondu, kdy jenom v Praze získalo pozemky o ploše 170 hektarů pět lidí za deset milionů korun, vedl k zemětřesení na politické scéně a odchodu ministra zemědělství Petra Zgarby.

Fond svoje smlouvy zažaloval a ve 37 soudních sporech se snaží získat půdu zpět.

Nekončící spory

Nové statistiky fondu dokládají, že boj o vracení státní půdy je zatím úspěšný, není ale zdaleka u konce. Fond sice dosud neuspěl jenom ve třech sporech, ale ani v těch vítězných zatím nemůže být stát úplně klidný.

V patnácti případech se totiž obchodníci s půdou s dovoláním obrátili na Nejvyšší soud, který dosud nerozhodl.

V některých případech, jako je třeba spor o pozemky na Litoměřicku, které získal miliardář Radovan Vítek, řeší odvolání obchodníků krajské soudy.

Státu se už tak definitivně podařilo získat pozemky v Krkonoších, které ve zvláštním režimu získal nynější šéf  Krkonošského národního parku Jan Hřebačka. Ten získal dva a půl hektaru ve Špindlerově Mlýně a téměř dva hektary na Černé Hoře.

Stát převod zažaloval a pozemky získal zpět, Hřebačka se proti verdiktu neodvolal. Ústavní soud už také potvrdil verdikty soudů ve prospěch státu o pozemků v Praze a Chebu, které měli získat Miloš Červenka a Karel Wimětal.

Nové bytovky Uhříněves - Metrostav
Nové bytovky Uhříněves - Metrostav | Foto: Aktuálně.cz
Čtěte souvislosti:
Stát zvítězil u soudu nad spekulantem s půdou

Lukrativní pozemky u Prahy

Ale v tom nejdůležitějším sporu, který celou kauzu rozpoutal, miliardových pozemků v Uhřiněvsi, zatím stát tahá za kratší konec.
Fondu se totiž zatím nepodařilo zpochybnit převedení pozemků v Praze Uhříněvsi podnikatelům Gabrielu Večeřovi a Václavu Benediktovi ani u Nejvyššího soudu, celý případ nyní posuzuje Ústavní soud.

Večeřa figuruje i v dalším sporu, ve kterém zase vede stát. Večeřova firma Landštejn u Nejvyššího soud prohrála spor o řadu lukrativních pozemků v Rajchéřovském výběžku, nedaleko hranic s Rakouskem.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Pozemky nedostanete, řekl soud velkému spekulantovi

Nejvyšší soud také posuzuje spor o 17 hektarů pozemků ve Starých Bukách, ve Špindlerově Mlýně a v Trutnově, které za skoupené restituční nároky v hodnotě 620 tisíc korun získal bývalý člen zastupitelstva v Peci pod Sněžkou Jiří Davídek.

K Nejvyššímu soudu zamířila i další dovolání obchodníků, kteří získali pozemky v Krkonoších nebo Jizerských horách a soudy je už nařídily vrátit státu.

Jde například o pozemky v Janských Lázních, na Černé hoře a ve Svobodě nad Úpou.

 

Právě se děje

Další zprávy