Soud: Zabavení majetku získaného zločinem je v pořádku

Tomáš Fránek
11. 11. 2008 8:05
Ukrajinci pracovali bez odpočinku a téměř zadarmo

Brno - Je to první případ svého druhu, který doputoval až k Ústavnímu soudu.

Stěžoval si u něj ukrajinský podnikatel, kterého policie letos na jaře zatkla za to, že v Česku zotročoval tisíce dělníků z Ukrajiny - lidé byli vydíráni, nuceni pracovat a žít ve špatných podmínkách, bez nároku na odpočinek a zdravotní péči.

Policie navíc podnikateli zabavila na základě rozhodnutí soudu majetek - peníze na účtech v bankách a také cenné papíry. Podle policistů šlo o majetek, který podnikatel získal trestnou činností.

Nemůžu živit rodinu

Podnikatel se ale obrátil na Ústavní soud a uvedl, že bylo porušeno jeho právo vlastnit majetek a právo podnikat. Policie podle něj neměla k zabavení veškerého majetku žádný důvod.

"Podnikatel byl hlavním živitelem rodiny, převážně zajišťoval výživu své manželky a dvou dětí, kteří s ním žijí v České republice. Protože manželce byly rovněž zajištěny její peněžní prostředky, ocitla se rodina stěžovatele v hmotné nouzi," uvedli právní zástupci ve stížnosti.

Podle podnikatelovy stížnosti navíc krach hrozí i jeho firmě, která zaměstnává 250 lidí. "Postup ohrožuje podnikání a je pro firmu likvidační," uvedl muž ve stížnosti.

Senát Ústavního soudu vedený Jiřím Muchou ale stížnost odmítl jako zjevně neopodstatněnou. Podle soudců rozhodující orgány (policie, státní zástupce i soud) dodržely zákonný postup.

"Obviněný je stíhán pro závažnou trestnou činnost, z níž mu měl podle zjištění policie plynout výnos ve výši nejméně 20 milionů korun. Vzhledem k tomu, že neměl v inkriminované době jiné zdroje příjmů než ty, u nichž je důvodně předpokládáno, že pocházejí z trestné činnosti, jeví se výše zajištěných majetkových hodnot jako přiměřená," uvedli soudci.

Podle soudců není rozhodnutí o zabavení majetku konečné a úřady ho mohou časem změnit.

Ukrajinci jsou častý terč

Detektivové z Útvaru pro boj s organizovaným zločinem zatkli podnikatele i jeho společníka letos na jaře. Podle policistů šlo o šéfy ukrajinské mafie organizující obchod s lidmi. Jde o jeden z mála případů vydírání zahraničních dělníků, který se podařilo dotáhnout až k policejnímu zásahu.

Podle policie oba šéfové vydělali na ukrajinských dělnících desítky milionů korun.

Firma ukrajinského podnikatele figurovala i v jiné kauze. Její zástupci chtěli uplatit policistku z českokrumlovské cizinecké policie a požadovali přednostní vyřízení víz a prodloužení pobytů pro pracovní síly z Ukrajiny.

Policistka ale případ oznámila. Případ nakonec po rozhodnutí soudu skončil pokutou pro jednatele firmy, který musel na mimosoudním vyrovnání zaplatit navíc půl milionu korun.

V Česku pracuje oficiálně přes 60 tisíc Ukrajinců, další tisíce načerno. Právě u Ukrajinců se nejčastěji mluví o vydírání a zabavování peněz ve prospěch mafií.

 

Právě se děje

Další zprávy