Odbory: Práce přes agentury okrádá stát o miliardy

Tomáš Fránek
25. 2. 2008 9:58
V Česku přes agentury pracuje 250 tisíc lidí
Foto: Schenker

Brno - Pět až deset miliard, takovou částku podle odhadů odborů představují daňové úniky způsobené zaměstnáváním především zahraničních pracovníků prostřednictvím personálních agentur.

Bez agenturních pracovníků ze Slovenska, Ukrajiny, Polska nebo Vietnamu se přitom české a moravské velké firmy neobejdou, lidí je na tuzemském trhu velký nedostatek.

Například francouzská Faurecia ve svých závodech v Písku zaměstnává asi 1100 lidí. Asi třicet procent přitom jsou agenturní pracovníci z Polska, Ukrajiny, Moldavska a Slovenska.

Daňové úniky v miliardách

Škoda Auto zaměstnává asi 27 tisíc lidí, z toho je 23 034 kmenových, zbytek společnost najímá u agentur.

Právě agentura Zetka zajišťující dělníky z Polska, kteří dostávali v mladoboleslavské automobilce o pětinu nižší hrubý měsíční příjem, dostala za porušení zákona pokutu půl milionu korun.

A agenturní zaměstnávání zažívá stálý boom, podle odborů působí v zemí zhruba 1800 agentur zaměstnávajících na 250 tisíc lidí.

Podle odborářů používají řadu triků, jak se vyhnout placení daní za zaměstnance. Například některým slovenským dělníkům dávají jen minimální mzdu a zbytek výdělku jim vyplácejí jako nedaněné cestovní náhrady.

"Daňové úniky z agenturního zaměstnávání mohou být pět až deset miliard korun ročně. Jde však jen o hrubý odhad vypočítaný na základě údajů od personálních agentur," řekl předseda odborového svazu KOVO Josef Středula.

Odboráři kritizují i to, že v řadě případů jsou agenturní pracovníci za stejnou práci odměňováni výrazně méně než kmenoví zaměstnanci.

Můžeme, ale omezeně

A kontroloři mají jenom omezené pravomoci jak agenturní pracovníky zkontrolovat. Kontroloři mohou sice prověřit provoz továrny, ale už neobdrží povolení ke vstupu do míst, kde zaměstnanci bydlí

Máte strojní vzdělání a umíte anglicky? V Nošovicích by vás chtěli zaměstnat!
Máte strojní vzdělání a umíte anglicky? V Nošovicích by vás chtěli zaměstnat! | Foto: Ondřej Besperát
Čtěte také:
Korejci obsazují sever Moravy, chtějí rozšiřovat výrobu

Stát slibuje přísnější kontroly.

"Agenturní práce představuje cestu k větší flexibilitě pracovního trhu, na druhé straně je třeba, aby tato oblast podnikání běžela podle jasně stanovených pravidel," uvedl ministr práce a sociálních věci Petr Nečas.

 

Právě se děje

Další zprávy