Cizinci mohou přijít. Klaus podepsal zelené karty

Domácí Domácí
7. 10. 2008 16:44
Opozice s větším zaměstnáváním cizinců nesouhlasí
Václav Klaus na tiskové konferenci po setkání s hejtmany krajů České republiky.
Václav Klaus na tiskové konferenci po setkání s hejtmany krajů České republiky. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Početnějšímu zaměstnávání cizinců už nestojí nic v cestě. Prezident Václav Klaus podepsal zákony, které zavádí takzvané zelené karty pro zahraniční pracovníky.

Zavedení zelených karet by se dalo považovat za revoluci na pracovním trhu. Jde vlastně o pracovní povolení, které umožní firmám zaměstnat cizince v případě, že o místo nebude mít zájem Čech, ani jiný občan Evropské unie.

Karta platí tři roky a u nekvalifikovaných zaměstnanců dva roky. V prvním roce však nebudou smět hledat jiné zaměstnání a budou plně závislí na svém zaměstnavateli.

Opozici se karty nelíbí

Opozice karty odmítla. "Zaměstnanci se zelenou kartou se stanou plně závislými na svých zaměstnavatelích, kteří je mohou zneužívat. Zavádíme novodobé otrokářství," tvrdí poslanec František Bublan z ČSSD.

Opozice také varovala před přílivem cizinců, kteří mohou představovat bezpečnostní či zdravotní riziko.

"Je to špatná zpráva pro lidi na českém pracovním trhu. Věříme, že celý systém nestihne tak, jak je nově nastaven, naběhnout a během krátké doby se budou dělat korekce zákona. Rozhodně po příštích volbách systém změníme," řekl stínový ministr práce Zdeněk Škromach z ČSSD.

Foto: Ludvík Hradilek

Proti byl i lidovec Ludvík Hovorka, a to jako jediný koaliční poslanec. "Nepokládám to řešení zelených karet tak, jak jej předložila vláda, za dobré," vysvětlil stručně Hovorka.

Nečas: Zákon má pojistky

Ministr Petr Nečas námitky opozice ihned po schválení zákona vyvrátil.

"Ten systém má spoustu pojistek, které vyvrací námitky opozice. Například tato zelená karta může být přidělena pouze na konkrétní pracovní místo, které nemůže být obsazeno českým uchazečem," vysvětlil ministr.

Dodal také, že cizinci budou moci přicházet jen ze zemí na seznamu, který vypracuje ministerstvo vnitra. To prověří, zdali tito lidé nepředstavují bezpečností nebo zdravotní riziko.

"Všechna tato místa, která budou určena pro zelené karty, budou veřejně deklarována na veřejném internetovém serveru. Pouze tato místa mohou být obsazena na zelenou kartu," dodal Nečas.

 

Právě se děje

Další zprávy