Setuza hlásí dohodu. Obnovuje pozvolna výrobu

Petr Havel, Adam Junek
14. 9. 2007 22:01
V pozadí odstávky stojí zřejmě uprchlík Pitr
Setuza - továrna ve městě.
Setuza - továrna ve městě. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Krize v ústecké potravinářské společnosti Setuza je zažehnána. Pobezmála dni, kdy se náhle octla bez páry a její provozy jely jen na nouzový provoz, tak obnovuje plnou výrobu.

Dodávky páry Setuze výrazně omezila firma Energy. Setuza pak musela včera odpoledne odstavit klíčové výrobní technologie.

"V průběhu dnešního odpoledne obnoví Setuza opět výrobu ve všech svých provozech," řekla deníku Aktuálně.cz mluvčí společnosti Marie Logrová. Podle ní došlo totiž dnes k dohodě mezi vedením Setuzy a firmou Energy o obnovení dodávek energie. 

Energy v. Setuza

Důvodem omezení dodávek páry byly spory mezi současným vedením Setuzy a firmou Energy, neboť Setuza považuje ceny za dodávanou energii za předražené. Kromě toho má Setuza u Energy dluh asi 100 milionů, který však podle Logrové splácí.

Firma Energy je pro Setuzu jediným dodavatelem páry, elektrické energie a plynu.

"Energy to udělala přesto, že Setuza pravidelně denně hradí za energie rámcově půl milionu korun, jednou měsíčně pak odesílá na účet dodavatele částku 10 milionů korun," konstatovala včera Logrová.

Firma má potíže

Setuze hrozilo, že nesplní závazky vůči odběratelům. "Dodávky budou určitě zpožděné," dodala mluvčí.

Dříve Energy patřila mezi firmy spojené se Setuzou. Také se dříve jmenovala Setuza enegetika.

Pitrova karta?

Dlouhodobě se tvrdí, že za firmou Energy stojí uprchlý kontroverzní podnikatel Tomáš Pitr, který Setuzu do loňského roku ovládal. Není v této chvíli zřejmé, zda má stále na Energy vliv, nicméně měla být jeho pojistkou, jak Setuzu ovládat i v případě, že se majetkové poměry v největším českém zpracovateli řepky olejné jakkoli změní.

Podle výpisu z obchodního rejstříku figuruje ve všech firmách okolo Energy Pitrův dřívější spolupracovník Aleš Volf, který dříve patřil k vrcholovému managementu Setuzy. Ten spolu s někdejší Pitrovou přítelkyní Pavlou Čintálovou a dalšími dvěma dřívějšími členy vedení Setuzy rozhodl o nákupu tak zvané Neméthovy směnky.

Příběh směnky ČTĚTE ZDE:
Nekonečný příběh Neméthovy směnky

Tou firma chtěla započíst svůj vlastní dluh vůči státu. Vše nakonec skončilo bezmála před rokem exekucí v ústeckém podniku.

 

Právě se děje

Další zprávy