I ´bankéře´ Setuzy ovládla skupina kolem Kellnera

aju
9. 8. 2007 14:19
M.L. Moran prodal společnost Oleofin, která financuje Setuzu
Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Výnos ve stovkách milionů korun hlásí investorská společnost M.L. Moran, která před časem prodala konsorciu firem napojených na Via Chem Group potravinářskou Setuza. Tentokrát těm samým firmám jen vedeným společností PPF Investments, která spravuje miliardy Petra Kellnera, prodal M.L. Moran firmu Oleofin.

Oleofin dlouhodobě financoval provoz Setuzy.

"Prodejem Oleofinu jsme úspěšně završili naše aktivity spojené s restrukturalizací Setuzy. Jsme rádi, že se díky Oleofinu podařilo zachovat výrobu v této potravinářské firmě," uvedl v tiskové zprávě Zdeněk Šmejkal, místopředseda představenstva M. L. Moran.

Setuza - továrna ve městě.
Setuza - továrna ve městě. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Čtyři roky finančních injekcí

Oleofin zahájil financování nákupu surovin pro Setuzu v roce 2004, kdy se potravinářská společnost potýkala s výrazným nedostatkem provozního kapitálu. Oleofin stabilizoval nákup i výrobu v Setuze a nedošlo k zpřetrhání vazeb firmy na zemědělce.

Majitelé Setuzy chtěli Oleofin získat pravděpodobně kvůli úspoře nákladů. Setuza v závodech v Ústí nad Labem a Olomouci zaměstnává zhruba 1000 lidí. Vyrábí biopaliva, rostlinné oleje, zubní pasty i prací prášky. Loni její tržby dosáhly 7,2 miliardy korun.

Setuza změnila v posledních letech několikrát majitele. Od skupiny kolem podnikatele Tomáše Pitra ji přes firmu Český olej koupil M.L. Moran. Začátkem roku 2007 však svůj většinový podíl prodal firmě Campaspol, která patří Via Chemu. Část Campaspolu pak koupila PPF Investments, ta nyní Setuzu ovládá spolu s Via Chemem.

 

Právě se děje

Další zprávy