Neméthova směnka: Nekonečný spor

Petr Havel, Milan Duda
27. 1. 2006 0:00
Praha - Rozhodnutí o platnosti Neméthovy pohledávky bude zřejmě klíčové pro další osud potravinářské firmy Setuza a vliv státu na ni. Spor o její pravost však zřejmě zdaleka není u konce.

Podle dokumentů, které má deník Aktuálně.cz k dispozici, Česká konsolidační agentura (ČKA) již v minulosti uznala platnost této pohledávky vůči zkrachovalé Investiční a Poštovní bance, jejíž závazky později převzala Československá obchodní banka (ČSOB).

Stalo se tak při konkurzu Spalovny průmyslových odpadů v Oslavanech. Princip použití části Neméthovy pohledávky spalovnou byl přitom stejný jako v případě Setuzy - spalovna ji započetla proti svému dluhu u ČSOB.

Pohledávku v minulosti uznalo více institucí

Tento zápočet přitom uznal správce konkurzní podstaty spalovny Petr Hajtmar ve svém dopise pro ČKA z dubna 2003, ve kterém agentuře oznamuje, že ČKA není věřitelem spalovny, neboť pohledávka Agentury zanikla započtením. Zápočet akceptoval také Krajský soud v Brně na výpisu pohledávek za spalovnou z června 2005.

Sama ČKA přitom zřejmě uznala Neméthovu pohledávku hned dvakrát. Poprvé, když ji přihlásila do konkurzního řízení, a následně ještě v rámci své žaloby k Rozhodčímu soudu při Hospodářské komoře ČR v listopadu 2005. V ní advokát Agentury Boris Tregler uvádí, že ČKA je přesvědčena, že "právní úkon dlužníka směřující k započtení je platným právním úkonem".

ČKA odmítá uznání směnky

Jiří Pekárek, mluvčí ČKA, však dnes uznání pohledávky ze strany ČKA razantně odmítá: "ČKA nikdy Neméthovy pohledávky neuznávala a neuznává, o čemž svědčí již vícero soudních rozhodnutí," uvedl Pekárek. Podle něj převedla ČSOB na ČKA řadu pohledávek, které vykazují vážné právní vady, které by mohly způsobit neplatnost smluv o postoupení pohledávek. Podnikatel Tomáš Pitr, který Setuzu zastupuje, však tvrdí, že veškeré záležitosti ohledně těchto smluv jsou již promlčeny a  jejich soudní napadení je tudíž vyloučené.

ČKA se již v dubnu roku 2004 pokusila dohodnout s ČSOB na prodloužení promlčecí doby právě u podobných rizikových pohledávek. Banka však s tímto návrhem nesouhlasila.

Rozhodnutí o platnosti Neméthovy pohledávky tak bude mít zřejmě soudní dohru. Důsledkem jejího uznání by byl zásadní obrat v kauze Setuza, konkrétně v plánovaném převodu více než čtyřmiliardového dluhu Setuzy z ČKA na Garanční fond či avizovaném vstupu společnosti PPF do majoritního vlastníka Setuzy, Českého oleje. V praxi by totiž žádný čtyřmiliardový dluh Setuzy neexistoval.

Setuza totiž uplatnila jinou část Neméthovy pohledávky ve výši 1,7 miliardy vůči ČSOB, banka ale tento zápočet neuznala, neboť neuznává Neméthovu pohledávku, a dluh Setuzy se díky úrokům následně vyšplhal na současných 4,1 miliardy.

Neméth přinesl originál smlouvy

Věslav Neméth ale minulý týden předložil u Městského soudu v Praze originál původní smlouvy mezi ním a IPB, včetně posudku soudního znalce, který jednoznačně potvrdil, že se jedná o originál. Podle právního zástupce Nemétha Tomáše Pohla tím, že soud zadal zpracování posudku znaleckému ústavu, připustil, že smlouva existuje a je platná.

O svolení se zmiňovaným převodem dluhu Setuzy z ČKA na Garanční fond včera odpoledne znovu jednala dozorčí rada ČKA. Své konečné rozhodnutí však opět o týden odložila.

 

Právě se děje

Další zprávy