Setuza prodá všechny budovy. Potřebuje peníze

Petr Havel (spolupracovník redakce)
27. 7. 2007 15:35
Zpětně si je pronajme
Setuza - továrna ve městě.
Setuza - továrna ve městě. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Potravinářská společnost Setuza se zbaví veškerého svého nemovitého majetku. Slibuje si, že tím získá přes miliardu korun. Budovy či stroje si však následně opět pronajme.

Pro tuto transakci podle informací deníku Aktuálně.cz založila sesterskou společnost Setuza Development, které prodá svůj nemovitý majetek oceněný znaleckým posudkem v hodnotě 1,135 miliardy korun.

Rozhodla o tom dnešní valná hromada společnosti. Kromě toho prodá Setuza technologické vybavení v hodnotě zhruba 900 milionů korun pěti leasingovým společnostem na zpětný leasing.

Hledají se dvě miliardy

Podle mluvčí Setuzy Marie Logrové je základním důvodem uvedených transakcí potřeba podniku získat hotovost ve výši zhruba dvou miliard korun, aby mohla nadále fungovat a nehrozilo nebezpečí konkurzu.

Na dnešní valné hromadě nebyl přitom podle mluvčí přítomen hlavní akcionář Setuzy, společnost Český olej. Ta má totiž podle Logrové pozastavena hlasovací práva, neboť z formálního hlediska nesplnila podmínky při nabídce veřejného odkupu akcií.

Přesto byl dnešní počet akcionářů dostatečný, aby byla valná hromada usnášení schopná. Podle stanov Setuzy musí být na valné hromadě přítomno alespoň 30 procent platných hlasů, přítomno bylo přitom 30,36 procenta. "Hlasy Českého oleje jsou totiž kvůli pozastavení hlasovacích práv neplatné," konstatovala mluvčí.

Drobní akcionáři promluvili

To vlastně znamená, že závěry valné hromady schvalovaly vlastníci asi s třemi procenty celkových akcií firmy.

"Ano, hlasovali jen minirotní akcionáři. Ale schvalovali návrh nového vedení firmy, které jedná v souladu s našimi plány na restrukturalizaci," uvedl pro Aktuálně.cz Jan Sotona, mediální zástupce Via Chem Group, která Setuzu ovládá.

Podle něj také brzy proběhnou jednání s Českou národní bankou, aby se hlasovací práva Českého oleje odblokovala. "Samozřejěm podáme povinnou nabídku na odkup a je na menšinových akcionářů, zda ji přijmou," dodal Sotona

Valná hromada dnes také schválila účetní uzávěrku společnosti, zprávu představenstva a dozorčí rady a rozhodla o uhrazení ztráty ve výši 800 milionů korun ze zisků v následujícím období. Do dozorčí rady byl také místo původního člena Michala Zouhara kooptován Vladimír Chlád.

 

Právě se děje

Další zprávy