Průměrný Čech bere poprvé přes 20 tisíc

Dušan Klimeš
7. 3. 2007 9:10
Praha - Předpovědi analytiků se vyplnily, průměrná mzda za loňský rok dosáhla 20 211 korun. Lépe na tom byla překvapivě podnikatelská sféra.
Foto: Aktuálně.cz

Je to poprvé v historii České republiky, co se mzda dostala přes 20 tisíc korun.

Ještě před rokem si průměrný pracovník přišel na 19 030 korun, před dvěma lety to bylo 18 035 korun. Přitom loňský nárůst o 995 korun byl v nominálním vyjádření nejnižším od dob vzniku samostatného Česka.

Průměrný zaměstnanec v podnikatelské sféře bere 20 333 koruny, tedy téměř o třináct set víc než před rokem. Ve sféře státní pak mzda vzrostla o 1 009 korun a dosahuje 19 784 korun. Přitom ještě předloni se rychleji zvyšovaly platy úředníkům.

Foto: ČSÚ

V porovnání s rokem 2005 tak zaměstnanci berou o 6,5 procenta víc. Po odečtení vlivu inflace je to polepšení o necelá čtyři procenta.

Každý třetí nadprůměrný

Průměrná mzda je pouze statistickou veličinou. Pod touto hranicí se totiž nachází celé dvě třetiny českých zaměstnanců, pouze každý třetí tedy pobírá přes dvacet tisíc měsíčně.

Přesto má Česko nejvyšší průměrnou mzdu ve střední Evropě.

"V přepočtu měnovým kursem na české koruny máme nejvyšší platy ve střední Evropě. Poláci berou 19 082 měsíčně. Slováci pak díky silné měně a ekonomice přeskočili Maďary. Na slovenských výplatních páskách je v průměru 16 862 českých korun. Maďar se musel loni spokojit s 15 650 korunami," říká Aleš Michl z Raiffeisenbank.

Mzda závisí nejen na pozici, kterou zaměstnanec vykonává, ale i na firmě, která ho platí.

Svojí "štědrostí" je známá například mladoboleslavská Škoda. Její zaměstnanci pobírají průměrně 26,5 tisíce korun. Bez zahrnutí platu managementu se pohybuje mezi 22 a 26 tisíci korun.

Na druhé straně republiky má svoji základnu Mittal Steel Ostrava (MSO), tedy firma, která v platech téměř dohání automobilku patřící německému koncernu Volkswagen. V MSO si pracovníci přijdou na 25,8 tisíce korun a pro letošek si odbory vymohly další nárůst o 5,1 procenta.

Ve Škodovce se ještě na růstu platů nedohodli. Odboráři chtějí až 17 procent navíc, vedení nabízí procent šest.

"Bude to na celý víkend," odhadoval Jiří Jedlička, při práci na novém sloupu elektrického vedení u vesnice Tukleky na Písecku. "Až to doděláme tady, pojedeme asi na tu Šumavu, kde je to mnohem horší." dodal.
"Bude to na celý víkend," odhadoval Jiří Jedlička, při práci na novém sloupu elektrického vedení u vesnice Tukleky na Písecku. "Až to doděláme tady, pojedeme asi na tu Šumavu, kde je to mnohem horší." dodal. | Foto: Ondřej Besperát

Banky proti řidičům

Přesto jsou tito průmysloví giganti daleko za bankovním a finančním sektorem. Průměrná mzda v bankách a stavebních spořitelnách se pohybuje kolem hranice padesáti tisíc korun.

Naopak téměř na průměru se drží státní firma Diamo, která má na starosti jediný funkční uranový důl ve střední Evropě. Zde se platy drží na dvaceti tisícovkách měsíčně.

Na druhém konci žebříčku jsou například řidiči a zaměstnanci ČSAD Havířov. Ti si přijdou na 14 až 18 tisíc korun, tedy hluboko pod průměrnou mzdou.

Největší zaměstnavatel v Česku, České dráhy, se udržuje těsně nad průměrem. "Nádražáci" berou v průměru 21,9 tisíc korun.

Minimální mzda v Česku je rozhodnutím vlády na úrovni osmi tisíc korun. Podzimní vyjednávání bylo bojem mezi odbory, které chtěli výraznější zvýšení, a zaměstnavateli, kteří si přáli zmrazení minimální hodnoty mezd.

 

Právě se děje

Další zprávy