Průměrná mzda je těsně pod 20 tisíci

dkl
29. 11. 2006 9:01
Praha - Poté, co před létem překročily hrubé mzdy v Česku dvacetitisícovou hodnotu, znovu klesly pod tuto hranici.

Přesto ve srovnání s třetím čtvrtletím loňského roku si zaměstnanci polepšili o 1139 koruny a průměrně berou 19 968 korun.

Většímu nárůstu se těšili lidé v podnikatelské sféře. Ti si od loňska polepšili o 1180 korun, zatímco v nepodnikatelské sféře činil nárůst "jen" 991 korun.

Přitom tempo růstu českým mezd je závratné. V absolutních číslech mzdy vzrostly o 6,1 procenta. A jelikož ceny zboží během tohoto období vzrostly o 2,9 procenta, reálně tak mzdy poskočily o 3,2 procenta.

Zaměstnanci tak mohou v obchodech skutečně nakoupit víc než loni.

Průměrná mzda ale dělí společnost na třetiny. Jedna třetina zaměstnanců totiž pobírá plat vyšší, než kolik je průměr, naopak dvě třetiny jsou pod touto úrovní.

Mohlo být i lépe

Přesto někteří analytici očekávali ještě razantnější růst.

"V reálném vyjádření se zřejmě průměrná mzda zvýší o čtyři procenta, což zůstává pod úrovní růstu produktivity práce," uvedl Petr Dufek z ČSOB, čímž trochu výsledky přestřelil.

Přesto podle něj Česko zůstává atraktivní zemí z pohledu mzdových nákladů. Ty představují v porovnání s nejbližšími západoevropskými zeměmi méně než čtvrtinu.

Tučná čtvrtletí

"V předchozích letech platilo, že se rozdíly mezi podnikatelskou a nepodnikatelskou sférou vždy v 1. a 3. čtvrtletí roku prohlubovaly, tj. úroveň průměrné mzdy v podnikatelské sféře byla vyšší než ve sféře nepodnikatelské," uvádí Český statistický úřad.

Rozdíly se ale smazávají právě ve druhém a čtvrtém čtvrtletí, protože v nepodnikatelské sféře se mohou zaměstnanci těšit na vyplácení 13. a 14. platů.

V posledním čtvrtletí se tak průměrná mzda znovu dostane nad dvacet tisíc. A to mnohem výrazněji než minulý rok, kdy to bylo o 36 korun.

Největší pivní sklenici na světě vyrobili v roce 2004 skláři v Harrachově na Semilsku. Žádný pivař se z ní ale nenapije, prázdná totiž váží kolem 14 kilogramů a když se naplní 30 litry piva, mají problém ji uzvednout i sami skláři.
Největší pivní sklenici na světě vyrobili v roce 2004 skláři v Harrachově na Semilsku. Žádný pivař se z ní ale nenapije, prázdná totiž váží kolem 14 kilogramů a když se naplní 30 litry piva, mají problém ji uzvednout i sami skláři. | Foto: Aktuálně.cz

Toto období se totiž vyznačuje nejen vyplácením "dalších" platů v nepodnikatelské sféře, ale i bonusy a prémiemi v té podnikatelské.

Podle údajů statistiků si stále vedou nejlépe zaměstnanci finančních institucí, technologických společností a energetiky. Naopak konec žebříčku uzavírá zemědělství, výroba oděvů a textilií.

 

Právě se děje

Další zprávy