České platy nerostou, Evropa nám utíká

Petr Holub
13. 10. 2006 23:01
Praha - Ze studie pražských sociologů vyplývá, že se nedostatek vysoce vzdělaných expertů na českém pracovním trhu prohloubí. Uvnitř: GRAFIKA

Experti Výzkumného ústavu práce a sociálních věcí poukazují na to, že Češi jsou zejména v souboji s Brity, Iry, Němci a Rakušany v nevýhodné pozici a nemají nic, čím by svůj pracovní trh bránili.

Ve všech těchto státech je stejně jako v České republice nedostatek počítačových odborníků, zdravotníků, konstruktérů a vědců a všichni se proto sanží přitáhnout odborníky těchto profesí z jiných zemí. Česko nejenže není v konkurenci západu úspěšné, ale naopak své experty doma ani neudrží. Spíše je ztrácí.

"Pokud budou někteří z nedostatkových expertů odcházet za prací do zahraničí, budou se potíže na českém trhu práce prohlubovat, což může ohrozit potenciál hospodářského růstu," varuje studie výzkumného ústavu, jejíž závěry citoval i německý tisk.

Podle studie se zatím nedaří odstranit základní důvod pro odchod expertů do ciziny. České mzdy se těm západním zatím nepřibližují.

Lékaři v první linii

Výzkumníci zatím zjišťují, jestli někteří specialisté skutečně odcházejí. "U lékařů zatím nemůžeme odchody vyloučit," popisuje první výsledky hlavní autorka studie Jana Vavrečková.

Poptávku po zdravotnících experti podrobně zkoumají. Nejčastěji se hledají lékaři z interny, chirurgie, anesteziologie, gynekologie, porodnictví a pediatrie. Nemocnice inzerují jedno pracovní místo až půl roku. Stále obtížněji se shánějí i zdravotní sestry. Podle údajů lékařské komory jsou na tom s personálem nejhůře nemocnice při hranicích s Německem a také v Moravskoslezském kraji. Ty dokážou zajistit provoz pouze díky zájmu lékařů ze Slovenska.

Prezident České lékařské komory Milan Kubek o odchodech lékařských odborníků nepochybuje a dokládá to příkladem z praxe. "Od roku 2004 vystavujeme ročně čtyřem až pěti stům lékařům potvrzení o bezúhonnosti, které potřebují pro práci v zahraničí," říká. Připouští, že všichni nemusejí zamýšlený odchod uskutečnit, ale na druhou stranu připomíná, že komora neregistruje odchody absolventů lékařských fakult.

Podle Kubka odcházejí především zkušení specialisté, kteří zpravidla v cizině dosáhnou na mzdy přes pět tisíc euro měsíčně. Zájem o ně roste a kromě běžných inzerátů oslovují především německé a britské kliniky konkrétní zdravotníky.

Pokud za rok skutečně odejde 500 lékařů, znamená to, že Česko přijde o více než procento těchto odborníků.

Důvod: trojnásobek

Fakt, že Česko zaostává především v tom, jaké peníze se zde kvalifikovaným odborníkům nabízejí, potvrdily i nedávno publikované údaje Českého statistického úřadu.

Vychází z nich, že průměrná hodinová mzda je v Česku pětkrát nižší než v nejbohatších západoevropských státech. A navíc se rozdíl ve mzdách v letech 2002 až 2005 nezměnil.

Nic se tedy nezlepšilo ani v době, kdy se například Německo trápilo recesí a Česko prožívalo počátek nevídaného růstu.

 

Experti Výzkumného ústavu práce a sociálních věcí upozorňují, že rozdíl v platech tak velký (tj. pětinásobný) není a že tedy z pohledu českých zaměstnanců zatím není situace jednoznačná.

Na Západě, především v Německu, jsou vyšší daně a také vyšší ceny. Čech si tak za svůj plat koupí dvoj- až trojnásobek méně, než Brit nebo Němec. Záleží na profesi.

I trojnásobný rozdíl v reálných platech je však dostatečným motivem, který spouští hromadnou migraci. V případě řídících a vědeckých pracovníků případně zdravotníků tedy může v příštích letech nastat.

Věčné riziko

Ekonomové předpovídají, že rozdíly v platech se výrazně nezmenší ani v příštích letech. Česko totiž nedokáže dohnat západní produktivitu.

Infobox
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Infobox

POPTÁVKA PO SPECIALISTECH

IRSKO
Experti z informačních technologií, lékaři, zdravotní sestry, zubaři, konstrukční inženýři, vědečtí a vývojoví pracovníci, architekti, územní plánovači. BRITÁNIE
Experti z informačních technologií, lékaři, zdravotní sestry, zubaři, inženýři ve stavebnictví a strojírenství, vědečtí a vývojoví pracovníci, učitelé, vychovatelé. NĚMECKO
Experti z informačních technologií, lékaři, zdravotní sestry, zubaři, inženýři především v oboru lékařské a optické techniky, vědečtí pracovníci především ve fyzice a chemii. RAKOUSKO
Vědečtí a vývojoví pracovníci, zdravotní sestry. ČESKO
Experti z informačních technologií, lékaři, zdravotní sestry, zubaři, inženýři ve stavebnictví a strojírenství, vývojoví pracovníci, pracovníci v úseku financí a účetnictví, manažeři v nadnárodních firmách.

Zdroj: VÚPSV Praha

"Teoreticky bychom se měli přibližovat, ale na druhou stranu jsme měli poměrně dlouhé období stagnace. Západní ekonomiky budeme pomalu dohánět, ale pokud se něco zásadního nezmění, tak se nám dluh, který jsme nakumulovali za komunistických padesát let, v podstatě nikdy nepodaří dohonit," předpovídá Daniel Münich z ekonomického ústavu CERGE-EI.

Experti spíše předpokládají, že rizika pro pracovní trh v konkurenci západní Evropy porostou. "Pohyb pracovních sil není iluze a s nějakým úbytkem vzdělaných lidí musíme počítat. Příchod kvalifikovaných lidí z východu ho nemůže nahradit," tvrdí brněnský sociolog Petr Mareš.

Za pět let to začne

Odcházet budou především mladší lidé, kteří během vysokoškolských studií strávili několik měsíců na cizích univerzitách.

"Když je někomu pětatřicet, tak se už nechce stěhovat. Mladší lidé ale nemají závazky a lépe ovládají cizí jazyk. Obávám se, že do pěti let by se mohl pracovní trh otevřít," varuje náměstek ministryně školství Petr Matějů.

Evropská komise už předpověděla, že nové členské země musí počítat s odchodem desetiny nejkvalitnějších studentů. Česko tak nebude mít šanci překonat současný handicap, kdy vysokoškoláci obsadili jen 12 procent pracovního trhu, o polovinu méně, než je evropský průměr.

Matějů tvrdí, že se Češi mohou bránit, záleží ale na univerzitách, které už v minulém volebním období dostaly návrhem poslanců ODS šanci podnikat se svým majetkem a vytvářet společné podniky se soukromými firmami.

Právě v těchto firmách na pomezí výzkumu a průmyslu je možné nabídnout schopným absolventům mzdy, které by je udržely doma. "Sám ale můžu jen tlačit na to, aby školy této možnosti využívaly a aby jim v tom nebránila svými předpisy Evropská komise," dodává Matějů.

Někde je to kritické už dnes

Studie Výzkumného ústavu práce a sociálních věcí vypočítává obory, kde už dnes chybějí lidé a kde se tedy může situace ještě zhoršit. "Existuje kritický nedostatek strojních inženýrů pro vývoj, technologii a konstrukci," zdůrazňují autoři.

Často bez úspěchu jsou žádáni inženýři softwarových oborů, IT specialisté a správci databází. "Stav je již dnes kritický. Zejména absolventi technických oborů přitom nemají jazykové znalosti na požadované úrovni a je problém s jejich obsazováním do vyšších pozic nadnárodních firem," stojí v materiálu.

 

Právě se děje

Další zprávy