Prognóza mužů, kteří sedí na penězích: 3:1 pro růst

Andrej Rády, investicniweb.cz
17. 3. 2010 13:41
Co se bude dít dál na hlavním akciovém trhu světa?
Budoucnost akciocých trhů není temná, naopak, přesvědčují investory mnozí makléři
Budoucnost akciocých trhů není temná, naopak, přesvědčují investory mnozí makléři | Foto: Reuters

Praha/New York - Zhruba před rokem málokdo odhadoval, že přijde tak silná a prudká rally (růst akcií), které jsme svědky. Několik významných manažerů a veteránů Wall Street však tipovalo správně. A tři ze čtyř, o nichž bude řeč, jsou optimističtí i nadále.

Laszlo Birinyi si dobře pamatuje, jak před rokem zmizely poslední zbytky důvěry v oživení. Nouriel Roubini a další prorokovali ekonomice další volný pád, který ovlivní i akciové trhy.

Birinyi, který spravuje zhruba 300 milionů dolarů, v tom viděl jasný signál k nákupu. "V těchto zlomových bodech je nálada vždy hodně jednostranná," upozornil v Businessweeku.

69procentní růst amerických akcií zahrnutých v indexu S&P 500 od 9. března loňského roku je podle Biriného pouze začátkem dalšího růstu, takzvaného býčího trhu, který může trvat do dalších amerických prezidentských voleb.

Další dva prominentní hráči na trhu - Barton Biggs z Traxis Partners a zakladatel Leuthold Group Steve Leuthold - sdílejí Biriného optimismus. Podle nich měly akcie těžit z budoucího oživení ekonomiky a z toho, že nejrychlejší růst firemních zisků od roku 1994 přivede investory od dluhopisů zpátky k akciím.

Akcie zdaleka nejsou na vrcholu

Investoři mají po uplynulém roce dost důvodů slavit, ovšem akcie ještě stále nejsou na svých předchozích maximech. Index S&P 500 je stále zhruba čtvrtinu pod svým vrcholem z 9. října 2007 (1 565,15 bodů). V tuto chvíli je zhruba na úrovni dubna 2005. Než se dlouhodobí investoři do amerických akcií dostanou "na své" z doby těchto maxim, musejí ještě akcie zvýšit svoji hodnotu zhruba o 5 bilionů dolarů.

1

Podle dat agentury Bloomberg trvá průměrný býčí trh od 60. let více než tisíc obchodních dnů. Současná rally je podle tohoto měřítka zatím zhruba ve čtvrtině.

Výjimkou mezi zmíněnou čtyřkou je Jeremy Grantham, podle kterého nyní čekají ekonomiku problémy. Veterán mezi velkými hráči (71 let), jehož společnost spravuje 101 miliard dolarů, vidí reálnou hodnotu amerického index S&P 500 okolo 875 bodů, tedy zhruba o čtvrtinu níže, než jsou americké akcie ceněny nyní.

Loni 4. března přitom Grantham přesvědčoval investory k nákupu akcií. Co doporučuje dnes? "Investoři by se měli porozhlédnout mimo Spojené státy. A pokud už chtějí nakupovat v USA, pak by se měli držet velkých, defenzivních titulů," říká.

Podrobné předpovědi čtyř známých stratégů hledejte ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy