Jak vydělat peníze v druhém roce býčího trhu

Petr Novotný, Investiční web
8. 3. 2010 17:21
Bude zřejmě dobré držet se obdobného postupu jako v prvním roce
Na seznamu akcií obchodovaných na pražské burze se objevila nová položka
Na seznamu akcií obchodovaných na pražské burze se objevila nová položka | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Býčí trh, který slaví své první narozeniny, se nejspíš zapíše do dějin svým 66procentním růstem. Co mohou investoři očekávat v "Roce dva"? Pokud je burzovní almanach určitým vodítkem, tak se druhý rok býčího trhu bude velmi podobat tomu prvnímu.

V úterý to bude přesně rok, co se americké akcie začaly vzpamatovávat z největšího medvědího trhu za posledních osmdesát let, kdy hlavní index S&P500, ztratil více než polovinu ze své hodnoty. Od té doby vyrostl trh o rekordních 66 procent a index malých a středních firem S&P500 MidCap dokonce o 88 %.

Podle analýzy Standard & Poor's Equity Research se v mnoho aspektech tento býčí trh podobá těm, které tu byly od roku 1949. „V prvním roce býčího trhu většinou menší a středně velké společnosti porazí ve výkonnosti své větší rivaly a v průměru v historii připíší 48procentní zisky. Velké zavedené společnosti rostou v průměru jen o 32 procent. Sektorově pak cyklické akcie překonávají svojí výkonností defenzivní", uvádí se v analýze.

Druhá šance

„Během druhého roku akcie stále rostou, i když ne tak silně," říká Sam Stovall, hlavní stratég z S&P Equity Research a dodává: „Akcie menších a střední společností stejně jako v prvním roce vykazují vyšší zhodnocení než akcie velkých firem."
Během „Roku dva" se sektorově nejvíce daří společnostem, které vyrábí spotřební zboží, dále bankám, technologickým akciím a průmyslovým společnostem.

Defenzivněji laděné společnosti také ještě rostou, ale pomaleji. Divokou kartou se však letos i v tomto odvětví mohou podle Sama Stovalla, který je šéfem investičních stratégů v S&P Equity Research, stát akcie společností poskytující zdravotní péči.
Někteří pozorovatelé však spíše než o druhém roku „řádného" býčího trhu, mluví o tvz. cyklickém býčím trhu, který je současí tzv. sekulárního býčího trhu.

„Trhy mohou opakovat frustrující období z let 1966 a 1982, kdy se trh pohyboval mezi hlubokou depresí a euforickým růstem. Trhy však nikdy nevybočily z obchodního pásma," tvrdí investiční stratég Ed Clissold z Net Davis Research. Podle této předpovědi je průměrná délka býčího trhu 17 měsíců, což by znamenalo, že „býčí muzika" přestane hrát na konci léta.

„Líbí se nám akcie rozvíjejících se zemí a sektorově především energetické akcie," říká Clissold. První rok umaže býčí trh většinu z 84 procent ztráty, kterou utržil během předchozího medvědím trhu. „Aktuální býčí trh však zatím smazal jen polovinu ztráty, takže stále ještě mnoho prostoru zůstává," říká Clissold.

Kromě toho, od roku 1949, žádný z předchozích býčích trhů neskončil ve svém druhém roce. Nejkratší podle výzkumu S&P Equity Research trval 26 měsíců a podle historického průměru je býčí trh dlouhý dokonce 50 měsíců.

Na co vsadit v roce dva

„Druhý rok býčího trhu je velmi důležitý, protože může naznačit, kterým sektorům se bude dařit v dalších několika letech, během nichž bude ekonomika růst," říká Ed Yardeni, šéf analytiků v Yardeni Research.

„Technologické akcie by měly těžit ze zlepšeného ekonomického výhledu," tvrdí Ed Yardeni a argumentuje historickou statistikou: „Ve druhém roce býčího trhu ve více než 56 procentech případů překonají svojí výkonností zbytek trhu a rostou v průměru o 26 procent."

Zalíbení v technologických akciích má také poradenská společnost Johnson Illington Advisors, která radí kupovat akcie zavedených technologických společností jako např. Cisco Systems, Hewlett-Packard, IBM nebo Oracle. Z menších technologických společností doporučuje například FactSet Research Systems, Global Payments nebo Linear Technology.

„Ve druhém roce býčího trhu se začíná pozvolna dařit defenzivnějším sektorů a nebyl bych překvapen, kdyby akcie společností poskytující zdravotní péči letos silně rostly," říká Hugh Johnson z poradenské společnosti Johnson Illington Advisors. Analytici z S&P Equity Research nabízí dokonce konkrétní tipy na akcie Mylan, Stryker nebo UnitedHealth Group.



 

 

Právě se děje

Další zprávy