Podnikání vás bude stát krk. Žebříček rizikových zemí

Jana Horáčková, investicniweb.cz
12. 3. 2010 11:40
Společnost Maplecroft analyzovala 26 nejzávažnějších nefinančních rizik v mezinárodním obchodě
Nigérie, odkud je tento dnímek, patří mezi vysoce riziková místa pro podnikání
Nigérie, odkud je tento dnímek, patří mezi vysoce riziková místa pro podnikání | Foto: Reuters

Praha - Existují i jiná podnikatelská rizika, než úvěry, inflace či devalvace měny. Společnost Maplecroft rozebrala 26 největších rizik, které číhají na podnikatele v různých koutech světa.

Global Risks Index, tak se měřítku strategických rizik říká, zahrnuje terorismus, konflikty, makroekonomická rizika, právní normy, zabezpečení zdrojů, náchylnost ke změnám klimatu, přírodní katastrofy, porušování lidských práv, chudobu a či rizika pandemií a infekčních onemocnění.

Z měření Maplecroftu vyplývá, že 24 zemí je možné považovat za extrémně rizikové. Sedmnáct z nich nachází v Africe.

Podfle očekávání se mezi nejvíce rizikové země dostaly státy řazené i k nejchudším: Somálsko (na 1. místě), Demokratická republika Kongo (2.), Zimbabwe (3.) a Súdán (4.). Mezi další extrémně riskatní místa pro podnikání patří Afghánistán, Nigérie, Irák, nebo Bangladéš.

Všechny země trpí slabou vládou, vnitřními konflikty a náboženskou nestabilitou.

Mapa nejvíce rizikových oblastí: čím tmavší červené, tím jistější problémy při podnikání
Mapa nejvíce rizikových oblastí: čím tmavší červené, tím jistější problémy při podnikání | Foto: Maplecroft

Některé z nich však vlastní obrovské zásoby ropy, zemního plynu a nerostů, jež jsou nezbytné pro zásobovací řetězce zemí takzvaného vyspělého světa.

Indie: vysoké riziko

Mezi vysoce rizikové země řadí Maplecroft i Filipíny (32. místo), Indonésii (41.) a Indii (42.). Při obchodních aktivitách radí je velmi dobře monitorovat. Například Indie je špatně hodnocena díky nízké úrovni uplatňování lidských práv, zvýšenému riziku terorismu, vysoké náchylnosti k dopomáhání změn klimatu, nízké kapacitě boje s nemocemi, vysoké úrovni chudoby a nedostatku vody a jídla.

Čína (79.) a Brazílie (96.) se hodnotí jako středně nebezpečné. Díky silným ekonomikám si vedou lépe, než jiné rozvíjející se země. Stále se ale pojí se značným rizikem - Čína v oblasti lidských práv, právních norem a zásob vody, Brazílie v náchylnosti k pandemiím a emisím CO2.

"Pokud chceme globálním rizikům porozumět a vědět si s nimi rady, musíme vnímat, že spolu navzájem souvisejí. Problémy s chudobou a nedostatkem vody startují konflikty, omezené množství energií zase ohrožuje vládní stabilitu. Atlas světových rizik 2010 umožňuje organizacím porozumět vztahům mezi jednotlivými globálními riziky v různých geografických regionech a vymyslet patřičnou obchodní strategii," tvrdí generální ředitelka společnosti Maplecroft, Alyson Warhurstová.

Nejbezpečněji je ve Skandinávii

Nejméně rizikové země v GRI jsou převážně státy Skandinávie jako Norsko (175.), Island (174.), Finsko (173.), Švédsko (171.) a Dánsko (169.), které tak určují standard i ostatním zemím Evropy.

Indexy, na nichž je výzkum společnosti Maplecroft založen, tvoří data z velkého množství oficiálních mezinárodních zdrojů, například kanceláří OSN, Světové banky, WHO, amerických ministerstev, Mezinárodní organizace práce, National Counterterrorism Centre, MMF a vlastního výzkumu společnosti Maplecroft.

 

Právě se děje

Další zprávy