Prodělali jste na uzavírce silnice? Žádejte odškodné

Tomáš Fránek
12. 5. 2008 20:00
Podnikatelka z Pardubic zažalovala magistrát

Brno - Podnikatelé, kteří kvůli uzavření a opravám silnice u jejich provozovny ztratí zákazníky, mají za určitých podmínek nárok na vyplacení ušlého zisku.

A to v případě, že úřady nezajistí, aby se lidé mohli dostat ke svým nemovitostem a provozovnám.

Nejvyšší soud tak dal za pravdu majitelce parfumerie a kosmetiky, která se snaží už čtyři roky vysoudit na magistrátu v Pardubicích přes 600 tisíc korun za to, že se do její provozovny několik měsíců kvůli opravě silnice jenom velmi obtížně dostávali zákazníci.

Musela si vzít úvěr

Nejvyšší soud vyhověl dovolání pardubické podnikatelky i přesto, že podle zákona o pozemních komunikacích v případě uzavírky silnice nemá nikdo nárok na náhradu případných ztrát. Úřady mají ale dbát na to, aby uzavírka trvala co nejkratší dobu.

Podnikatelka se o ušlý zisk soudí od roku 2004. Po pardubickém magistrátu a také stavební firmě pracující na uzavírce požadovala 638 tisíc korun. Jde jednak o peníze, o které přišla kvůli sníženým tržbám, podnikatelka ale také požadovala zaplacení úroku z úvěru, jež si byla nucena vzít na výplaty mezd svých zaměstnanců a sociálního zabezpečení.

Okresní soud v Pardubicích žalobě vyhověl, rozhodl ale, že peníze má zaplatit pouze magistrát. A náhradu přiznal jen ve výši 25 procent.

Soud rozhodl, že přístup do provozovny byl prokazatelně ztížený, přístup přes výkopy nebyl ve všech místech dostatečně zajištěný podlážkami ze dřeva, po dešti byla ulice plná jam a kaluží.

Krajský soud v Hradci Králové ale žalobu zamítl, podle něj se nepodařilo přinést důkazy o tom, že by podnikatelka kvůli liknavosti města Pardubice přišla o tržby.

Senát Nejvyššího soudu pod vedením soudce Petra Vojtka ale rozhodnutí hradeckých soudců zrušil.

Podle soudců Nejvyššího soudu je prokázané, že přístup do provozovny podnikatelky byl zbytečně ztížen, v některých dnech dokonce úplně znemožněn.

Porušení povinnosti

"Z toho je zřejmé, že žalovaný (magistrát města Pardubice) porušil uloženou mu povinnost," rozhodli soudci s tím, že verdikt hradeckého soudu je nesprávný.

Pro další rozhodnutí soudu o výši náhrady za ušlý zisk bude rozhodující to, nakolik byla omezení přístupu k provozovně zbytečná a jak vedla k odlivu zákazníků, a tím i ke ztrátě zisku.

Stížnosti kvůli dlouhým uzavírkám silnic nejsou výjimečné. Podnikatelé provozující čerpací stanice nebo motoresty si například před čtyřmi roky stěžovali na dlouhodobou uzavírku části silnice spojující Brno a Uherské Hradiště, některé motoresty se už po obnovení provozu neotevřely.

Podobné nářky jsou nyní slyšet i z Jeseníků, kde se opravuje silnice přes Červenohorské sedlo.

"Kvůli objížďce jsme na osm měsíců z roku odstaveni, nemáme ani nárok na žádné vrácení nákladů. Hotel si na sebe prostě nevydělá," řekl provozovatel hotelu na Červenohorském sedle František Halaxa.

 

Právě se děje

Další zprávy