Soud: Osobní příplatek musí zaměstnavatel vyplácet

Tomáš Fránek
22. 2. 2008 15:10
Soud odmítl, že by pracovník neměl na příplatek právo

Brno - Zaměstnavatelé nemohou svým lidem libovolně snižovat či úplně odebírat osobní příplatky vyplácené k jejich mzdám. Pracovníci mají na přiznané příplatky nárok.

Rozhodl tak Nejvyšší soud, když posuzoval spor zaměstnance a Katastrálního úřadu v Karlových Varech o vyplácení osobního příplatku v celkové výši 103 tisíc korun.

Soud tak vyslal důležitý vzkaz především pro státní a obecní úřady, které zaměstnávají stovky tisíc lidí. Jenom stát má asi 450 tisíc zaměstnanců.

Nenárok se mění v nárok

Pokud totiž úřady rozhodnou o přiznání a výši osobních příplatků, které ve většině případů mohou být až několik tisíc korun měsíčně, jsou povinny tuto složku platu zaměstnanci v určené výši poskytovat.

"Osobní příplatek jako nenároková složka platu se tedy v důsledku rozhodnutí zaměstnavatele o jeho přiznání a výši stává složkou platu nárokovou," rozhodl senát Nejvyššího soudu pod vedením soudce Ljubomíra Drápala.

V případě z Karlových Varů nejprve úřad přiznal právníkovi platovým výměrem měsíční příplatek ve výši 4 800 korun. Příplatek byl ale snižován postupně na dva tisíce a tisíc korun, nakonec zaměstnanec o příplatek přišel úplně.

"Na výkonu práce se nic nezměnilo, nikdo k ní neměl žádné připomínky," uvedl muž, který úřad zažaloval o doplacení částky ve výši 103 tisíc korun. A počínání úřadu označil za nemravné.

Úřad se bránil tím, že na příplatek nemá zaměstnanec ze zákona nárok, jde o nenárokovou složku platu.

Krajský soud v Plzni žalobu zamítl, potvrdil argumenty úřadu. "Výše osobního příplatku je odvislá od rozhodnutí zaměstnavatele, který je oprávněn příplatek zvýšit nebo snížit, tedy i zcela odejmout," rozhodl plzeňský soud.

Vyplácet musíte

Nejvyšší soud, kam doputovalo dovolání muže, ale rozhodl opačně. Zaměstnavatel sice může osobní příplatek zvýšit, snížit nebo odejmout, ale jenom v případě, že dokáže odůvodnit, jak se změnila k horšímu práce zaměstnance.

Jinak musí příplatek ve stanové výši vyplácet.

"Jestliže zaměstnavatel vydá rozhodnutí o přiznání a její výši, je povinen tuto složku platu zaměstnanci v určené výši poskytovat," rozhodl Nejvyšší soud, který tak nařídil nové projednání celého případu.

 

Právě se děje

Další zprávy