Přídavky na děti nelze splácet manželův dluh, řekl soud

Tomáš Fránek
22. 4. 2008 7:30
Exekutoři nemají práva na plat či přídavky partnera dlužníka

Brno -  Srážet dluh manžela nebo manželky z vašeho platu nebo účtu? Je to nepřípustné, řekl Nejvyšší soud.

A exekucí nelze postihnout ani rodičovský nebo sociální příspěvek, jestliže na něj má nárok manžel či manželka dlužníka.

Nejvyšší soud tak rozhodl ve prospěch manželky dlužníka z Karvinska. Na jeho majetek soud kvůli dluhu ve výši asi dvacet osm tisíc korun nařídil exekuci.

Jak to vyřešíte?

A rozhořel se soudní spor o to, jestli je možné dluh umořit i splátkami z platu manželky či jejího účtu.

Okresní soud v Karviné i Krajský soud v Ostravě totiž exekuci částečně zastavily, a to právě proto, že podle názoru soudu není možné splácet dluh srážkami z rodinného nebo sociálního příspěvku manželky dlužníka.

Firma, které muž dlužil, se ale obrátila s dovoláním na Nejvyšší soud.

"Protože otázka přípustnosti vedení exekuce na pohledávku manžela povinného (dlužníka) z titulu dávek nebyla dosud řešena, oprávněná (firma vymáhající dluh) přikládá řešení této otázky zásadní právní význam," uvedla firma v dovolání.

Senát Nejvyššího soudu pod vedením soudkyně Miroslavy Jirmanové ale dovolání firmy zamítl a potvrdil, že exekuce na plat nebo účet manžela nebo manželky dlužníka je nepřípustná.

"Nelze, směřuje-li exekuční titul jen proti jednomu z manželů, vést exekuci srážkami ze mzdy manžela povinného, neboť nárok na mzdu sám o sobě do společného jmění manželů nenáleží; stejně tak nelze postihnout účet manžela povinného," rozhodli soudci.

Ne exekuci dávek

Soudci Nejvyššího soudu navíc dodali, že není možné exekuovat ani rodičovský nebo sociální příspěvek, který náleží jednomu z rodičů.

"A to jestliže nárok na jeho výplatu má manžel povinného, který na základě dohody rodičů po celý kalendářní měsíc osobně a celodenně pečuje alespoň o jedno dítě do čtyř let věku," uvedli soudci v rozhodnutí.

 

Právě se děje

Další zprávy