Soud: Problémové nájemníky je možné vystěhovat

Tomáš Fránek
1. 4. 2008 19:55
Ústavní soud se zastal jihočeských majitelů domů
Foto: Aktuálně.cz

Brno - Neplacení nájmu, fyzické napadání, poškozování domu i bytu, to všechno jsou důvody, pro které mohou vlastníci domů dát výpověď problémovým nájemníkům, aniž musejí zajišťovat náhradní bydlení.

Ústavní soudci se zastali trojice majitelů domu v Českých Budějovicích, kteří se už devět let snaží dostat z bytu rodinu, která byt užívá bez oprávnění, neplatí nájem, poškozuje dům i byt.

"Za situace, kdy žalovaní (nájemníci) svým jednáním soustavně porušují dobré mravy v domě i své povinnosti vyplývající z (neoprávněného) užívání bytu, nelze jejich právnímu zastoupení poskytnout ochranu," uvedl soudce zpravodaj Stanislav Balík.

Devět let vlekoucí se spor

Ústavní soudci tak rozhodli opačně než soudci na jihu Čech, kteří se odvolávali na verdikty Nejvyššího soudu, podle kterých je možné v těchto případech podmínit výpověď z bytu zajištěním náhradního ubytování.

Jak se celý případ odehrál?

Majitelé, kteří získali dům v restituci, žádali o vyklizení jednoho z bytů v domě v Českých Budějovicích. Jeho původník nájemník ho získal ještě od Bytového odboru národního výboru v Českých Budějovicích. V roce 1993 soud ukončil tento nájemní poměr.

Nájemník měl nárok na náhradní ubytování, v bytě ale bydlel až do své smrti v roce 1996. Jeho příbuzní ale v bytě zůstali a odmítali se vystěhovat.

Majitelům domu došla trpělivost s problémovými nájemníky a po šesti letech marných jednání je zažalovali. Okresní a poté i Krajský soud v Českých Budějovicích sice potvrdily, že sice není možné, aby takový stav majitelé domů trpěli, vzhledem k tomu, že nájemníci mají čtyři nezletilé děti ale není možné je vystěhovat na ulici.

"Faktický dopad rozhodnutí o vyklizení bytu by s velkou pravděpodobností představoval stav, kdy by se rodina žalovaných ocitla tzv. na ulici a jejich čtyři nezletilé děti by bylo nutné alespoň dočasně umístit do příslušných zařízení, která by zajistila péči o ně," rozhodli jihočeští soudci.

Majitelé domu s tím ale nesouhlasili a obrátili se na Ústavní soud. Uvedli, že se snažili celou situaci řešit jak ve spolupráci s městem, i s poradci pro romskou problematiku.

Dejte sponzorský dar

Náhradní ubytování pro rodinu sháněli neúspěšně, soukromí majitelé poskytnutí bytu zcela vyloučili, město Česko Budějovice pak požaduje reciproční sponzorský dar.

"Chápeme význam ochrany rodiny a nezletilých dětí, nicméně u uživatelů, kteří neničí zařízení v domě a sociální dávky používají přednostně k řádnému placení nájemného," uvedli majitelé domů ve svém stížnosti.

Podle nic by tak museli devět let trvající stav trpět donekonečna.

Ústavní soudci ale jasně řekli, že v takovýchto případech se spor nesmí řešit na úkor majitelů domů. "Ústavní soud je přesvědčen, že za popsané situace není povinností stěžovatelů vlastníků nemovitosti řešit bytovou a sociální situaci žalovaných (nájemníků)," uvedli soudci.

Podle ústavních soudců není možné v takové situaci chránit práva nájemníků. Ti roky věděli, že nemají právo byt užívat, nic pro změnu stavu neudělali, poškozovali dům i byt a platili nájemné jenom přechodně v době soudního jednání.

"Není možné zjištěné závažné okolnosti případu opomíjet," uvedli soudci.

 

Právě se děje

Další zprávy