Prodejci padělků soudům unikají

Tomáš Fránek
8. 7. 2006 0:00
Brno - Téměř ojedinělý případ bude příští týden řešit Nejvyšší soud. Bude se zabývat případem prodejce padělaných výrobků slavných značek.

Prodejci ze středních Čech kontroloři zabavili padělky oblečení Nike, Adidas a Puma a výjimečně se jim podařilo zadržet i samotného prodávajícího. A podobně jako v dalších případech mu soud vyměřil podmínečný trest a pokutu. Pak se dovolal k Nejvyššímu soudu, který se jeho případem bude právě v těchto dnech zabývat.

Jen pět případů za rok a půl

Ač celníci zabavují především na tržnicích padělky světových značek za stovky milionů korun ročně, k soudu se tyto případy dostávají jenom zřídka.

Problém je v tom, že se přes zabavení zboží málokdy podaří najít jeho majitele. "To je opravdu velký oříšek, velmi často se totiž nedaří zjistit, komu zabavené zboží patří, prodejci se k němu prostě nehlásí, často utíkají," řekl Aktuálně.cz jeden z detektivů, který se paděláním ochranných známek zabývá.

Nejvyšší soud tak za poslední rok a půl řešil jenom pět dovolání lidí, které soudy za podej falšovaného značkového zboží odsoudily. A ve všech případech tresty potvrdil s tím, že se podařilo jednoznačně prokázat porušení zákona.

Tří měsíce podmíněně si tak odnesl prodejce, který prodával u autobusového nádraží v Praze na Florenci náramkové hodinky s padělaným označením Rolex, Citizen nebo Calvin Klein.

Nejvyšší soud také potvrdil trest prodejkyni na jedné z pražských tržnic, která prodávala zboží opatřené padělanými známkami Puma, Nike, Diesel, Hugo Boss a také oděvy s nápisy "Freeland" a "Southland", podle soudu snadno zaměnitelnými se zapsanou ochrannou známkou "Northland".

Prodejkyně vyvázla s podmínkou na jeden rok, pokutou ve výši dvacet pět tisíc korun a také zákazem prodeje na tržnicích na pět let.

Výjimečný kousek se podařil také celníkům na jižní Moravě minulý týden. Ti totiž v dodávce směřující do tržnice v Hatích na Znojemsku zadrželi 6900 kusů triček, mikin, teplákových souprav a bezmála 900 párů tenisek za šest milionů korun. A přímo v dodávce dopadli také dva prodejce, kterým za porušování práv k ochranné známce, obchodnímu jménu a chráněnému označení původu, hrozí až dva roky vězení.

Trhovci většinou utečou

Častější jsou případy, kdy trhovci před kontrolou utečou a těžko se pak dohledává, kdo padělané zboží vlastně prodával. To byl i květnový případ kontroly celníků a obchodní inspekce na tržnici v Železné Rudě, kde prodejci utekli a v tržnici dokonce nechali zamknuté i německé turisty, kteří tam nakupovali.

Při kontrole bylo nakonec zabaveno zboží za čtrnáct milionů korun. Jenom o měsíc dříve si kontroloři ze stejného tržiště v Železné Rudě odnesli padělky za sedm a půl milionu korun.

Přes zvýšenou aktivitu celníků a obchodní inspekce především na tržnice stále míří padělané zboží. Prodejci navíc zabavené zboží dokáží rychle nahradit novým. A jenom za červen bylo zabaveno zboží za téměř třicet pět milionů korun.

Padělky trápí také Evropskou komisi. Nad nepravými značkovými výrobky stojí komisař Franco Frattini
Padělky trápí také Evropskou komisi. Nad nepravými značkovými výrobky stojí komisař Franco Frattini | Foto: Reuters

Padělané zboží ale netrápí jenom Česko. Při celoevropském zátahu na padělané zboží bylo zabaveno půl milionu tun zkonfiskovaného zboží, hlavně textilu, obuvi, elektroniky či léků.

Mezi lety 1998 až 2004 se množství padělků zabavených na hranicích EU více než zdesetinásobilo na 103 miliony kusů. Experti na mezinárodní obchod odhadují roční obrat světového byznysu s padělaným zbožím na 650 miliard dolarů, polovinu amerického exportu zboží a služeb.

"Ochrana duševního vlastnictví je v globalizované ekonomice klíčová pro konkurenceschopnost EU a USA. Potřebujeme společnou strategii i nějaké zuby," prohlásil evropský komisař pro obchod Peter Mandelson po uzavření dohody mezi unií a Spojenými státy o boji proti padělanému zboží.

 

Právě se děje

Další zprávy