Padělatelé vrhli do oběhu 10 milionů

aju, ČTK
2. 3. 2006 17:10
Praha - V České republice bylo loni zadrženo 9295 kusů padělaných a pozměněných bankovek a mincí.

Předloni to bylo o šest kusů méně. Celková hodnota padělků činila 10,8 milionu korun. Vyplývá to z údajů, které dnes novinářům poskytla Česká národní banka.

Celkem 7069 podělků evidovala ČNB v české měně, což je o 2,5 procenta více než předloni. O sedm procent na 2226 kusů se naopak meziročně snížil počet padělků v cizích měnách.

Ve srovnání s rokem 2004 poklesl loni počet padělků v eurech z 1258 na 1010. Nárůst naopak ČNB zaznamenala u dolarových padělků, a to z 827 na 971 kusů.

"Poprvé po několika letech se tak nepotvrdil trend růstu počtu padělků v eurech na úkor dolarových padělků," uvedl ředitel sekce peněžního a platebního styku ČNB Tomáš Hládek.

V případě české měny se nejčastěji padělaly bankovky  v hodnotě 500, 1000 a 2000 korun. "Výrazně poklesl počet padělků bankovek o hodnotě pět tisíc korun," uvedl Hládek. U valut se nejčastěji padělaly bankovky v hodnotě 50 euro a 100 dolarů.

Policie zadržela loni přes 2600 padělků a v peněžním oběhu bylo zadrženo přes 6600 kusů padělků.

Většina padělků byla zhotovena na inkoustových a laserových tiskárnách a kopírkách, naopak se snížilo množství padělků zhotovených klasickými tiskovými technikami.

V Evropské unii je falšování také podstatným problémem. Zatím se podařilo stabilizoivat počet falšovaných bankovek. A to na padesát tisíc kusů měsíčně. Což při počtu bankovek v oběhu je zanedbatelné číslo.

Naopak za neúspěch se dá považovat neustále vzrůstající počet nepravých euromincí.

"S rostoucím počtem oblastí, kde se euro používá, je přirozené, že se množí padělky. Zloději svá falešná eura mohou utrácet na stále větším území," řekl Daniel Gros z bruselského Centra pro evropská politická studia.

Jednou z příčin falšování mincí je také to, že mají vysokou hodnotu, tedy jedno nebo dvoueurové mince. Poslanci už před časem odhlasovali výzvu, aby se tyto hodnoty staly bankovkami, a odradili tak padělatele od mincí.

 

Právě se děje

Další zprávy