EU a USA budou bojovat proti padělkům

Reuters, eko
1. 12. 2005 7:16
Brusel – Celosvětový obchod s padělky se rovná objemu obchodu mezi Evropou a Severní Amerikou. Obě strany chtějí zasáhnout.
Peter Mandelson, komisař Evropské komise pro obchod
Peter Mandelson, komisař Evropské komise pro obchod | Foto: Aktuálně.cz

Evropský komisař pro obchod Peter Mandelson tvrdí, že padělaného zboží se ročně na celém světě koupí a prodá za 360 miliard eur.

Mandelson včera řekl při schůzce se svým americkým "protějškem" Carlosem Gutierrezem, že Brusel a Washington připraví "soustředěný a věcný postup spolupráce" pro ochranu duševních práv, sdílení informací a plánování společného postupu.

"Tímto krokem vysíláme zbytku světa jasnou zprávu: Směřujeme k nulové toleranci vykrádání našich duševních práv," řekl Mandelson. "I ostatní musí změnit svůj přístup a také způsob provádění kontrol."

Ani Mandelson a ani americký ministr obchodu Carlos Gutierrez ale nejmenovali žádné země, na které chtějí své protipirátské tažení zaměřit.

Jednou z takových zemí je celosvětový obchodní gigant Čína. Problémy s padělky tam mají i české firmy. Američtí diplomaté už dříve prohlásili, že Čína musí učinit pokrok v boji proti pirátství a padělání.

"Je to společná snaha celé vlády. Do oblasti ochrany duševních práv vkládáme maximální množství zdrojů ze strany americké federální vlády a začínáme přímo nahoře u našeho prezidenta," řekl ve středu na tiskové konferenci Gutierrez.

Mandelson také uvedl, že EU a Spojené státy vykazují největší čistý dovoz pirátského a padělaného zboží.

 

Právě se děje

Další zprávy