Příklad boje proti tajení: Soud dá lidem platy

Tomáš Fránek
17. 6. 2011 10:46
Nejvyšší správní soud poskytne žadatelům údaje o platech svých soudců a dalších zaměstnanců
Foto: Jan Langer

BrnoNejvyšší správní soud se rozhodl v praxi ukázat úřadům, že se v Česku mají lidé právo dozvědět kolik peněz dostávají zaměstnanci placení z veřejných peněz.

Soud tak poskytne všem žadatelům údaje o platech svých soudců a dalších zaměstnanců. Vedení soudu tak reaguje na svoje nedávné rozhodnutí, podle kterého mají lidé právo znát odměny lidí placených z veřejných prostředků.

Nejvyšší správní soud  minulý týden rozhodl, že úřady nesmějí tajit výši platů a odměn, které úředníci dostanou. Zveřejnění výše odměn nijak neporušuje zákon o ochraně osobních údajů. Úředník je tak podle soudu jednoznačně příjemcem veřejných peněz. "To je jakákoli osoba, které je vyplacena byť i jen minimální částka z veřejných rozpočtů," rozhodli soudci.

Jenom silná slova

A soud nyní dává jasný návod státu i úřadům. Po vynesení rozhodnutí soudu už totiž úřady začaly vymýšlet jak se povinnosti sdělit údaje o platech a odměnách vyplácených z veřejných peněz vyhnout.

Verdikt soudu kritizoval ostře Úřad pro ochranu osobních údajů, podle kterého soud nadřadil právo na informace právu na soukromí. Úřad, který má dohlížet na dodržování zákonů, dokonce vyzval lidi tající své platy a odměny k tomu, aby se bránili u Ústavního soudu.

"Všem dotčeným zaměstnancům, jejichž osobní údaje, včetně údaje o výši platu, by byly bez relevantního zdůvodnění a bez přihlédnutí k jejich právu na ochranu soukromí zveřejněny, úřad doporučuje, aby se proti takovému neoprávněnému zpracování osobních údajů bránili cestou ústavní stížnosti," uvedl úřad ve své analýze. Úřad dokonce uvedl, že může pokutovat ty organizace, které platy a odměny zveřejní.

Podle vedení Nejvyššího správního soudu je kritika úřadu plná silných hodnotících výrazů a ústí do výzvy k nerespektování právního názoru. „Jde o velmi smutnou ukázku právní kultury a zásadní nepochopení systému dělby moci," uvedl předseda soudu Josef Baxa.

Boj proti korupci

Soud proto vyhoví žadatelům, kteří chtěli znát platy soudců a pracovníků soudu.

"Transparentnost chování orgánů veřejné moci, zejména jde-li o nakládání s veřejnými prostředky, je důležitou hodnotou, která může převážit nad zájmem na ochraně soukromí jednotlivých příjemců těchto prostředků. Je též předpokladem a příspěvkem k obnovení důvěry společnosti ve veřejnou moc a její instituce," uvedl Baxa.

Oldřich Kužílek ze sdružení Otevřená společnost, jenž se dlouhodobě věnuje tématu poskytování informací, označil rozhodnutí soudu za průlom a další krok k transparentnosti veřejné správy. "Zároveň má tento rozsudek antikorupční potenciál," řekl Kužílek.

Podle něj rozhodnutí soudu může ukončit časté zneužívání takzvaných mimořádných odměn. Odůvodnění odměn bývá chabé a leccos se do nich "skryje".

 

Právě se děje

Další zprávy