Přijde čtvrtý mobilní operátor? PPF postoupila do aukce

Tereza Holanová Tereza Holanová
5. 10. 2012 14:11
Kromě PPF má o volné kmitočty zájem také současná trojka operátorů

Praha - Pravděpodobnost, že bude mít Česko čtvrtého mobilního operátora, se zvyšuje. Kromě současných tří, tedy společností Telefónica, T-Mobile a Vodafone, totiž postoupila do aukce volných kmitočtů také investiční skupina PPF.

Jak v pátek informoval Český telekomunikační úřad (ČTÚ), všichni čtyři zájemci splnili formální i ostatní podmínky.

Samotná soutěž proběhne do konce letošního roku. Ještě předtím účastníci absolvují školení a dvě zkušební aukce, informoval ČTÚ. "K vydání rozhodnutí o udělení přídělů získaných rádiových kmitočtů by mělo dojít na počátku roku 2013, poté, co úspěšní uchazeči uhradí cenu za vydražené spektrum," uvádí úřad v tiskové zprávě.

Ve výběrovém řízení se budou firmy ucházet o kmitočty, které umožňují zajistit komunikační sítě v pásmech 800 MHz, 1800 MHz a 2600 MHz.

Stát si přilepší

Jelikož je ČTÚ vlastněný státem, stane se vydražená částka příjmem státního rozpočtu. Souhrnná vyvolávací cena frekvencí činí 7,4 miliardy korun.

"Další finanční prostředky přinesou následné roční poplatky za využívání rádiových kmitočtů po uvedení nových sítí do provozu," doplňuje ČTÚ.

Zástupci PPF již dříve komentovali, že současná aukce je poslední možností, jak vytvořit v Česku nového operátora. Toho by vybudovala sama bez účasti partnera, investice by se pohybovala v řádu stovek milionů eur.


 

Právě se děje

Další zprávy