Potvrzeno: SkyEurope dluží 4,5 miliardy korun

Tomáš Fránek
1. 3. 2010 18:02
Zkrachovalá letecká firma měla v době bankrotu 40 bankovních účtů
Foto: Sky Europe

Bratislava/Brno - Zkrachovalá letecká společnost SkyEurope po sobě zanechala dluh dosahující 4,5 miliardy korun.

Dnes to na jednání věřitelů firmy oznámil správce konkurzní podstaty firmy Ľubomír Bugáň. Firma má téměř čtyři tisíce věřitelů. „Jejich pohledávky dosahují 180 milionů eur, popřené byly pohledávky za 57 milionů eur," uvedl správce.

Aerolinky nyní vlastní majetek za necelých šest milionů eur, většina z toho jsou pohledávky. Ta největší je vůči britské společnosti E - Clar, která je ale v konkurzu.

Firma E-Clear se specializovala na transakce prostřednictvích kreditních karet, aerolinkám zadržovala platby v řádech desítek milionů eur, podle BBC takové počínání v minulosti SkyEurope vážně ohrožovalo.

Společnost SkyEurope přestala létat v závěru loňského roku. V září vyhlásil soud na majetek aerolinek konkurz, v prosinci ho však zrušil. Majetek zkrachovalého podniku totiž nepokrýval náklady konkurzu, z nichž tvořily největší část nevyplacené mzdy a odstupné bývalých zaměstnanců. Verdikt soudu ale ještě není pravomocný.

Část bývalých klientů SkyEurope se již ke svým penězům za neuskutečněné lety dostala. Cestujícím, kteří letenky zaplatili debetní nebo kreditní kartou, vracely peníze jejich banky.

 

 

Právě se děje

Další zprávy