Pojišťovny sčítají povodňové škody, jdou do miliard

ČTK ČTK
4. 6. 2013 15:06
Nejvíce škod mají hlášeno ze středních Čech
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Martin Novák

Praha - Pojišťovny zvýšily odhad povodňových škod, jsou jich desítky tisíc v hodnotě miliard korun. Nejvíce škod mají hlášeno ze středních Čech.

Jde zatím zejména o zatopené sklepy, zahradní domky a garáže, ale evidují i totálně vyplavené domy, zatopené automobily či škody zemědělců. Mobilní technici pojišťoven již vyjeli do terénu obhlédnout situaci, ale mnoho míst ještě kvůli dopravní nedostupnosti nemohli navštívit.

Česká pojišťovna v úterý s ohledem na aktuální situaci zdvojnásobila odhad předpokládaných škod a očekává nyní až 40 tisíc nahlášených škod svých klientů v řádech miliard korun. Nejpostiženějším regionem jsou v tuto chvíli střední Čechy, odkud je zatím hlášena více než polovina všech škod, a dále pak jižní Čechy a Praha.

K úternímu poledni eviduje Česká pojišťovna 3064 hlášených škod v objemu 140 milionů korun. Stále převažují škody z majetkového pojištění občanů, rostou ale rovněž případy zatopených automobilů a zemědělských škod, řekl mluvčí pojišťovny Tomáš Zavoral.

Allianz pojišťovně už lidé po záplavách oznámili 760 pojistných událostí za 110 milionů korun. Největší nárůst počtu hlášení, zejména od chatařů a chalupářů, očekává podle mluvčího Václava Bálka po víkendu.

Škody, které jsou dosud v Allianz nahlášeny a kde voda již opadla, jsou většinou menšího rozsahu. Jde o zatopené sklepy, zahradní domky a garáže, ale výjimkou nejsou ani zatopené a totálně zničené domácnosti. Ozývají se i první motoristé, neboť řadě z nich na rozdíl od roku 2002 tentokrát kryje povodňové škody jejich povinné ručení.

ČSOB Pojišťovna zatím odhaduje stále asi 3000 škod za desítky milionů Kč. "V tuto chvíli spíše do 60 milionů než nad, ale uvidíme," poznamenal mluvčí pojišťovny Petr Milata.

Uniqa do dnešních 13:00 registruje 220 škod v úhrnné hodnotě asi 45 milionů korun. Větší škodou je zatím vyplavená diskotéka na Smetanově nábřeží v Praze,která se odhaduje asi na dva miliony korun. "Máme nahlášeny čtyři případy s více než milionovým odhadem a další zhruba desítku se škodou více než půl milionu korun. Zatím nejsou u nás rovněž hlášeny škody z větších podniků, na to je stále brzy," podotkla mluvčí pojišťovny Eva Svobodová.

Obrazem: Čtvrtý den povodní. Velká voda míří na sever

 

Právě se děje

Další zprávy