Oživí povodeň ekonomiku? Počítejme padlé, pak uvidíme

Petr Holub
3. 6. 2013 18:45
Insider: Studie Ifo ukazuje srovnání, jak se s povodněmi 2002 vyrovnalo Sasko
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Zkušenosti z přírodních katastrof minulých let ukazují, že velká voda může ekonomiku zpočátku poškodit, ale nejpozději koncem roku ji podpoří.

Ekonomické dopady povodní v roce 2002 popsal podrobně mnichovský institut Ifo. Jeho analýza se však netýká České republiky, ale spolkové země Sasko, která tehdy utrpěla v Německu největší škody ve výši 6,6 miliardy eur.

Ekonomickému výkonu povodně pomohly, shrnuje analýza Ifo. „Bez povodňové katastrofy by byl hrubý domácí produkt Saska v letech 2002, 2003 a 2004 zřejmě o 0,6, 1,8, respektive o 0,5 procentního bodu nižší," vypočítává zpráva mnichovských expertů.

Důvodem byly především investice na obnovu infrastruktury a soukromých nemovitostí, zároveň se začaly stavět protipovodňové zábrany. Efekt stavebních investic se projevil hned v roce 2002, v následujícím roce ještě výrazně posílil.

Ekonomická studie pro české povodně ve stejném roce neexistuje. Ale, jak píše v pondělním vydání věnovaném speciálně povodním 2013 deník Insider, pravidelné čtvrtletní zprávy o stavu hospodářství, které vydává ministerstvo financí, přesto naznačují, že zdejší ekonomika reagovala obdobným způsobem.

Povodně 2013 ve speciálním vydání deníku Insider:

Může povodeň ekonomiku oživit? Počítejme padlé a uvidíme

Povodně 2002-2013 (srovnání na faktech)

Počasí bere byznysu jarní a letní výdělky. Povodeň vše jen dokoná

 

Právě se děje

Další zprávy