Podvozky Boeingu by mohly být z Česka

Tomáš Fránek
24. 1. 2007 23:00
Brno/Ostrava - Americký koncern Goodrich Corporation, jehož podvozky používají letouny Boeing i Airbus, chce postavit svoji novou továrnu v Česku.

A to podle zjištění deníku Aktuálně.cz v průmyslové zóně Mošnov u Ostravy.

Firma, která vyrábí kromě letecké techniky také speciální chemikálie a po celém světě zaměstnává na dvaadvacet tisíc lidí, chce v nové továrně v Mošnově vyrábět přistávací podvozky pro letadla.

Ve střední a východní Evropě má koncern zatím pouze jednu továrnu v polském Krosně.

Boeing i Airbus

V Mošnově by přímo ve výrobě podvozků chtěl americký koncern zaměstnat přes tři sta lidí, další pracovní místa slibuje u dodavatelských firem.

Rozhodnutí o tom, zda Goodrich postaví továrnu v Mošnově, zatím ještě není úplně definitivní, firma už ale zahájila proces posuzování vlivu na životní prostředí mošnovské továrny.

"Z hlediska technické úrovně pracovních sil, její dostupnosti, komparativních výhod nižších výrobních nákladů se jako vhodná destinace pro výstavbu továrny jeví Česká republika. Další možnou lokalizací jsou jiné země bývalého socialistické bloku," uvedla firma v oznámení úřadům.

Podvozky firmy Goodrich využívá i evropský Airbus
Podvozky firmy Goodrich využívá i evropský Airbus | Foto: Reuters

Provoz firmy, kde se bude vyrábět na tři sta šedesát souprav podvozků ročně, bude mít vliv především na hluk a množství imisí v průmyslové zóně a jejím okolí, u většiny chemikálií používaných při výrobě podvozků ale nepůjde o vliv významný.

Za příjatelný odborná firma označila také vliv působení chromu, který firma používá v rámci své technologie. Chrom je totiž zařazený mezi prokázané lidské karcinogeny.

O koncernu Goodrich se ještě na konci minulého roku přitom spekulovalo jako o jedné z firem, která by mohla zadat část své výroby do společnosti Aero Vodochody.

Mezi obchodní partnery amerického koncernu patří firmy Boeing , Lockheed Martin, Airbus, Bombardier, Gulfstream nebo Sikorsky. Díly od firmy Goodrich se montují také do modernizovaných stíhaček MiG 29.

Na severu Moravy nejde o první investici, která souvisí s leteckým průmyslem.

Sever Moravy láká

Miliardu korun totiž bude stát firmu Goefin opravna obřích letounů, která se bude nacházet poblíž mezinárodního letiště Mošnov u Ostravy.

"Do Mošnova budou na pravidelné opravy a údržbu létat dopravní stroje až do velikosti Boeing 737 a 747. Bude zde možné provádět i složité opravy," řekl šéf představenstva holdingu Geofin Daneš Zátorský.

Zóna v Mošnově je považována za strategickou plochu pro investory. Investice do ní ze státního i krajského rozpočtu přesáhnou do roku 2010 dvě miliardy korun. Jako první se v Mošnově rozhodli vybudovat výrobní haly zástupci společnosti Plakor a Behr.

Investoři přitom Moravskoslezský kraj s druhou nejvyšší nezaměstnaností v zemi vytáhli v roce 2006 na první místo mezi českými a moravskými regiony. V předchozích letech totiž patřil kraj v této oblasti mezi nejhorší v Česku.

Prostřednictvím agentury CzechInvest ohlásily loni firmy na území kraje projekty za 54 miliard korun. Práci tak má získat téměř deset tisíc lidí. Největší podíl na tom má deset jihokorejských firem v čele s automobilkou Hyundai, která bude do své továrny v Nošovicích na Frýdecko-Místecku investovat přibližně 30 miliard korun.

 

Právě se děje

Další zprávy