Bagristé z Evropy se vyškolí v Česku

Dušan Klimeš
7. 11. 2006 11:50
Praha - Nejen druhou továrnu, ale i panevropské školící středisko postaví americká firma Ingersoll-Rand v Dobříši.

Česko tak investory láká už nejen jako země levné pracovní síly a příjemných státních pobídek, ale i jako místo, kde lze nalézt kvalitní zázemí pro "odbornější" projekty.

Vedle továrny - již druhé - za 700 milionů korun tak firma přesune do České republiky i školící středisko pro uživatele stavebních strojů Bobcat, které doteď mělo své sídlo v Belgii.

"Spádovou oblastí" školícího centra se stane celá Evropa, Blízký Východ a Afrika. Prodejci či servismeni z těchto částí světa se tak budou scházet u Dobříše a studovat bagry, kompresy či nakladače.

Foto: Bobcat

Továrna podruhé

V Česku nyní firma Ingersoll-Rand vyrobí strojů za šest miliard korun. Díky druhé továrně toto číslo rapidně vzroste.

"Tento záměr podporuje naši strategii být blízko evropským zákazníkům. Dosud byli zásobováni stroji Bobcat ze závodů ve Spojených Státech, ale ty nestačí pokrýt stávající poptávku," uvádí Zdeněk Kaiser, výkonný ředitel a jednatel společnosti v České republice.

"V Dobříši tak bude komplexní areál, který umožní realizovat jak výrobu a školení, tak výzkum a vývoj na jednom místě," říká o investici Tomáš Hruda, generální ředitel agentury CzechInvest.

Ingersoll-Rand zaměstnává celosvětově více než 45 tisíc lidí ve stovce závodů. Z jejich továren vyjíždí bagry, menší stavební stroje, součásti motorů aut či kompresory.

Foto: Bobcat

Lepší investice?

Obdobnou investici u nás plánuje i softwarový gigant Microsoft. Chce u nás mít centrum pro mobilní telefony a jejich programové vybavení Windows Mobile.

Z něj bude řídit všechny své aktivity kolem tohoto systému. Půjde o unikátní a jediné centrum tohoto typu firmy Microsoft ve světě.

Česko se tak stává lákadlem nejen pro obří montovny automobilek, ale i pro sofistikovanější projekty, které přinášejí investicím vyšší přidanou hodnotu.

 

Právě se děje

Další zprávy