LG. Philips do Nového roku bez partnera

Martina Macková
24. 12. 2006 11:00
Hranice - Hranická továrna na výrobu televizních obrazovek LG.Philips Displays nevstoupí do Nového roku s novým majitelem.

Firma totiž stále nenašla strategického partnera, který by převzal výrobu a zbývající část areálu v průmyslové zóně na Přerovsku. Pokračovatele investice přitom zástupci LG. Philips vybírají v tendru již přes půl roku.

"Chceme tu nejlepší volbu a jednáme už s úzkým okruhem zájemců," řekla Aktuálně.cz mluvčí továrny Zuzana Fojtíková. O firmu údajně projevilo zájem asi padesát firem. Jsou mezi nimi firmy z elektrotechnického průmyslu, automobilky i realitní developeři.

"Partnera vybereme na začátku roku," dodala, neupřesnila však, zda to bude v prvních dnech či měsíci. Firma již dříve naznačila, že pokračovatelem bude zřejmě některá z firem v oboru realit. Ta by nejlépe zajistila další chod továrny na obrazovky a dokázala obsadit i zbývající hektary zóny v Hranicích.

Kolik LG.Philips získá za svoje zázemí není jasné. Odhaduje se, že by cena továrny mohla vyšplhat až ke dvěma miliardám korun.

Renesance klasiky

Výroba televizních obrazovek v Hranicích na konci roku zažívá renesanci. O klasické televizory s většími formáty obrazovek je totiž takový zájem, že firma rozjela výrobu na další, třetí lince. Odběratelé od LG. Philips Displays chtějí nejvíce obrazovky s průměrem 66 a 72 centimetrů.

LG.Philips vyrábí i ploché obrazovky. V Hranicích na Moravě se ale vyrábějí klasické skleněné. O ně však je čím dál menší zájem
LG.Philips vyrábí i ploché obrazovky. V Hranicích na Moravě se ale vyrábějí klasické skleněné. O ně však je čím dál menší zájem | Foto: Aktuálně.cz

"Očekávání, že LCD televizory rychle plně nahradí televizory s klasickými obrazovkami, se nenaplnilo. Životnost této technologie přesto odhadujeme na dva roky," řekl již v létě Petr Smutný, ředitel poradenské firmy PriceWaterhouseCoopers.

LG. Philips nyní přijímá několik desítek zaměstnanců. Přesný počet nechtěla mluvčí uvést, protože nábor pokračuje.

Věřitelé musí počkat

Už o Vánocích ale zadlužená firma plánovala, že začne posílat první splátky svým věřitelům. Ti ale budou muset počkat.

"Rozhodnutí o vyrovnání dosud nenabylo právní moci," řekla Aktuálně.cz Fojtíková.

Jeden z věřitelů se totiž proti rozhodnutí odvolal, a tak se celá úřední mašinérie kolem vyrovnávání rozběhla znovu. I když svoje odvolání vzápětí stáhl.

Zaměstnanci společnosti LG.Philips Displays procházejí vrátnicí areálu továrny Philips v Hranicích na Moravě. Ministerstvo průmyslu a obchodu vypracovalo plán na zachování výroby v továrně nizozemsko-korejské společnosti v Hranicích na Přerovsku. Plán počítá se zapojením České exportní banky (ČEB) a společnosti Osinek do financování výroby. Hranická továrna v závěru minulého týdne kvůli finančním potížím zastavila výrobu, má ji obnovit 31. ledna.
Zaměstnanci společnosti LG.Philips Displays procházejí vrátnicí areálu továrny Philips v Hranicích na Moravě. Ministerstvo průmyslu a obchodu vypracovalo plán na zachování výroby v továrně nizozemsko-korejské společnosti v Hranicích na Přerovsku. Plán počítá se zapojením České exportní banky (ČEB) a společnosti Osinek do financování výroby. Hranická továrna v závěru minulého týdne kvůli finančním potížím zastavila výrobu, má ji obnovit 31. ledna. | Foto: ČTK

Věřitelé se přihlásili o pohledávky v celkové hodnotě 7,38 miliardy korun. S vyrovnáním souhlasilo 162 věřitelů, což je 97 procent všech přihlášených co do hodnoty. Celkem bude žádat po firmě vyrovnání 269 věřitelů.

Hranický výrobce televizních obrazovek se začátkem roku dostal do vážných finančních problémů a na čtyři dny musel zastavit výrobu kvůli krachu mateřské nizozemské společnosti LG.Philips Displays Holding.

Největším věřitelem proto není stát, ale mateřská firma, která závod postavila. Té ovšem peníze půjčilo konsorcium bank v čele s JP Morgan.

Stát v rámci vyrovnání získá zpět pouze třetinu pobídek (240 z 800 milionů), které firmě poslal. I tak CzechInvest spočítal, že se české ekonomice příchod LG. Philips vyplatil.

Stát investoval do vybudování průmyslové zóny 200 milionů korun, 45 milionů korun zaplatil za vykoupení pozemků. Firma získala možnost bezcelně dovážet technologie a desetileté daňové prázdniny. Samotné investiční pobídky dosáhly 1,6 miliardy korun.

Za to měla firma podle smlouvy o pobídkách do 31. 12. 2007 zřídit 3250 nových pracovních míst a do 31. 12. 2008 zaškolit minimálně 2000 českých občanů. Dnes zaměstnává firma asi 1200 lidí.

Letos opět ztráta

Letos firma vyrobí 2,1 milionů kusů obrazovek a očekává tržby 5,5 miliardy korun.

Závod na výrobu plochých obrazovek LG.Philips v Hranicích na Moravě
Závod na výrobu plochých obrazovek LG.Philips v Hranicích na Moravě | Foto: LG.Philips LCD

Její vedení ale připustilo, že očekává ztrátu. Hranický závod se během pěti let provozu dostal do zisku pouze v roce 2004. Letos zůstane asi dvacet procent pod výrobním maximem v tomto roce.

Hlavní zákazníci jsou v současnosti v Polsku (Philips, Daewoo) a v Turecku (Beko, Vestel). Kromě toho odebírá obrazovky z Hranic asi deset menších výrobců televizorů.

 

Právě se děje

Další zprávy