Nizozemci postaví obří kemp u Krkonoš

Tomáš Fránek
22. 11. 2006 0:00
Brno - České a moravské kempy se stávají vyhledávaným místem pro investice nizozemských firem a podnikatelů.
Tahle kočka přijela na mistrovství z Nizozemí. V neděli fandila v Norimberku, její tým ale prohrál s Portugalskem 1:0.
Tahle kočka přijela na mistrovství z Nizozemí. V neděli fandila v Norimberku, její tým ale prohrál s Portugalskem 1:0. | Foto: Reuters

Infobox
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Infobox

TURISTÉ V ČESKU

  • Do Česka přijelo v letošním 3. čtvrtletí 2006 celkem 4,7 milionu hostů (o 6,4 procenta více než loni).
  • Počet zahraničních hostů v ubytovacích zařízeních vzrostl o 4,3 procenta, domácích o 8,3 procenta.
  • Kempy, v nichž byla ubytována pětina hostů, se tak staly druhou nejčastěji navštěvovanou kategorií ubytovacích zařízení hned po tříhvězdičkových hotelech.
  • Nizozemci představovali 38,7 procenta zahraniční klientely v kempech.

Poté, co nizozemské firmy už investovaly na rekreačních areálů na Šumavě nebo v Krkonoších, se nyní jejich pozornost soustřeďuje na budování nových nebo přestavbu stávajících kempů i v jiných regionech.

Posledním velkým projektem, který nyní získal souhlas s výstavbou, je nový, asi dvouapůlhektarový kemp pro 250 lidí v Horní Brusnici v Podkrkonoší.

Kempy za miliony

Výši investice do kempu, jehož součástí bude bazén, hřiště pro děti a další potřebné zázemí, společnost Bruggen & Crotjee Invest neupřesnila.

Investice do nového kempu se obvykle pohybují v řádech milionů korun. Například jablonecká radnice za vybudování nového tábořiště u koupaliště utratí dvacet milionů, stejnou částku zaplatila za nový autokemp radnice ve Frenštátu pod Radhoštěm.

Horní Brusnice není jediným místem, kde bude mít kemp nizozemské vlastníky. Nizozemští investoři pro své krajany už přestavěli také dva kempy na Pelhřimovsku.

Jeden z nich, autokemp Kovárna, který má kapacitu až dvě stovky lidí, byl tak postaven na místě bývalého letního tábora, který patřil Blanickým strojírnám a deset let chátral.

"Víme, že lidé z Nizozemska si už v Čechách oblíbili například Šumavu nebo Lipno, tady jim chceme umožnit poznat ještě něco jiného," uvedla majitelka kempu Mascha van der Schuitová.

Nizozemským investorům už také patří kemp v Bojkovicích na východě Moravy. A na nizozemské hosty se zaměřují i někteří provozovatelé tuzemských kempů, jako je například tábořiště Babí hora v podhůří Bílých Karpat.

Důvod, proč nizozemské společnosti chtějí české a moravské kempy, souvisí se zájmem turistů z této země. Právě kempy jsou totiž pro návštěvníky  z Nizozemí nejčastějším místem, které ke své rekreaci v Česku využívají.

Rádi se vracejí

Například v létě se v Česku ubytovalo v hotelích, penzionech a kempech rekordních 4,7 milionů hostů. Pětina z nich zamířila právě do kempů, ty se staly druhou nejčastěji navštěvovanou kategorií hromadných ubytovacích zařízení hned po tříhvězdičkových hotelech.

A Nizozemci byli v kempech, kterých je v Česku na šest set, nejpočetnější zahraniční klientelou, tvořili téměř čtyřicet procent všech zahraničních hostů, kteří do kempů v Česku přijeli.

Loni do Česka přijelo celkem 295 tisíc Nizozemců.

"Nizozemci jsou pověstní tím, že na cesty velmi často vyráží s karavany, Česko patří mezi časté cíle. A jezdí dlouhodobě tam, kde najdou kvalitní služby," uvedl Milan Brabec z agentury Delf, která se specializuje na programy pro turisty z Nizozemí a Belgie.

Nizozemští investoři v tuzemsku neinvestují v cestovním ruchu jenom do kempů, ale také do výstavby velkých rekreačních areálů.

V jihočeské Nové Bystřici nizozemský investor už postavil na dvě stovky vil, bungalovů a domů ve stylu selských stavení.

Obří projekty a stovky domů

S pozemkem se ceny domů v Bystřici pohybují od 200 do 400 tisíc eur (zhruba šest až dvanáct miliónů korun). A mezi kupci znovu převažují Nizozemci.

A jeden z největších projektů v cestovním ruchu v tuzemsku připravují Nizozemci na březích vodní nádrže Velké Dářko na Vysočině.

Tam chtějí už v příštím roce začít stavět za dvě miliardy korun více než čtyři sta vil, sportovní halu s aquaparkem, několik restaurací a obchodní centrum. Celý komplex se bude rozkládat na ploše 60 až 70 hektarů.

A to ještě po připomínkách ochranářů ze Správy chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy investor celý projekt umístil na menší plochu, než původně předpokládal.

Pro zahraniční turisty jsou podobné areály velmi lákavé. Například do areálu Mariny Lipno se třemi sty apartmány míří tisíce především Nizozemců a Němců ročně.

Pro Holanďany je Lipno s plochou hlavní nádrže asi 4650 hektarů mnohdy lákavější než moře.

 

Právě se děje

Další zprávy