Brno - O korunu dražší některá piva, o polovinu dražší burčák a med nebo o třetinu dražší jablka.
Nepříznivé a deštivé počasí si už vybírá svoji daň a zdražuje potraviny. Výrobci navíc avizují růst cen masa a pečiva, kvůli neúrodě může být dražší nákup alkoholu z pálenic.
A tak například sklenice medu za méně než sto korun se už téměř neprodává. Suroviny je o polovinu méně a včelaři začali zdražovat. Třeba ve Zlíně je med k dostání za 140 korun. "Na jaře všechno kvetlo a do toho skoro pořád pršelo. Z jarního medu nezůstalo nic," řekl včelař Milan Tichý.
Nejhůř od roku 1995
Podobně se počasí podepsalo na úrodě jablek. Ta letošní bude v Česku zřejmě druhá nejnižší od roku 1995.
Na úrodě se podepsalo deštivé počasí v době květu stromů. Protože výpadek postihl i ostatní země v Evropě a loňské zásoby jsou vyprodané, očekává se růst ceny jablek.
Pěstitelé čekají, že farmářské ceny tohoto ovoce se po loňském propadu dostanou k úrovni roku 2008. Tehdy se ceny podle odrůdy a kvality pohybovaly mezi deseti až 14 korunami za kilogram. Vloni jablka spadla na šest až deset korun za kilo.
Zdražovat začaly i pivovary - především kvůli růstu cen surovin, hlavně ječmene. Společnost K Brewery, která vlastní značky Platan, Ježek, Janáček, Rychtář, Lobkowicz, Vévoda a Černá hora, už oznámila, že od října zdraží půllitr některých piv o 40 až 80 haléřů.
Další pivovary - například Bernard - zatím kvůli zásobám sladu zdražení nechystají, do budoucna ho však i kvůli avizovanému zdražení elektřiny nevylučují.
Dražší je i burčák, jeho cena za litr se šplhá přes sto korun. Může za to menší sklizeň hroznů.
Za kolik bude maso?
O hlavním zdražení potravin se však ještě vyjednává.
Jde o to, o kolik kvůli drahému obilí porostou ceny pečiva a masa. Agrární komora už přišla s prognózou, podle které maso podraží až o 30 procent.
Důvodem pro zdražování jsou podle zemědělců celosvětově klesající zásoby obilí, které se letos dostanou na nejnižší úroveň za posledních 20 až 25 let. Výroba masa je přitom na obilí závislá - 70 procent velkovýkrmů prasat a drůbeže v Česku je bez vlastní rostlinné výroby, a tedy přímo závislých na nákupu krmných směsí z obilí. Navíc roste spotřeba potravin, a to hlavně díky Číně a Indii.
Podle expertů a ekonomů by ale ceny masa nemusely růst tak radikálně. Konkurence mezi zpracovateli a tlak obchodních řetězců totiž ceny bude držet na uzdě. "Spíše bych řekl, že zdražení bude o deset procent," řekl Karel Vavro ze společnosti Kredit.
Zemědělský analytik Petr Havel odhaduje nárůst cen masa maximálně na 15 procent.
Rozhodnou řetězce
Bojuje se také o to, jak bude drahé pečivo. "Kdyby záleželo jenom na nás, tak by ceny rostly asi o patnáct procent," uvedl Karel Menšík z jedné z brněnských pekáren. Podle něj je dražší mouka, rostly ceny oleje, másla. "Jen u mouky jde o padesátiprocentní nárůst," řekl.
Pekaři na zvýšení cen tlačí. "Podle údajů Českého statistického úřadu klesla za poslední dva roky v období hospodářské krize odbytová cena chleba o 15 procent, cena pšeničného pečiva o 25 procent, a ceny jsou tak dnes na úrovni jako před deseti lety," uvedl Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů ve svém prohlášení.
O cenách pečiva ale rozhodne nakonec stejně jako u masa konkurenční boj i tlak obchodních řetězců. Ty odebírají od pekáren asi dvě třetiny jejich produkce. "Budeme se snažit udržet ceny pečiva co nejnižší," potvrdil nedávno pro ČTK mluvčí supermarketů a hypermarketů Albert Lukáš Hora.