Pirátského softwaru v ČR ubylo, ale jen o procento

Radek Pecák Radek Pecák
12. 5. 2011 8:59
V počítačích v Česku je 36 procent nelegálního softwaru
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Aktuálně.cz

Praha - - To, že krást se nemá, a dokonce i v oblasti počítačového softwaru, si uvědomuje stále více Čechů. Vyplývá to z Celosvětové studie softwarového pirátství za rok 2010.

"V Česku se v roce 2010 užívalo nelegálně 36 procent softwaru. Kvůli pirátství přišli tuzemští výrobci softwaru o tržby v hodnotě 3,7 miliardy korun," řekl Jan Hlaváč, tiskový mluvčí protipirátské organizace Business Software Alliance (BSA).

"Na Slovensku klesla míra pirátství rovněž o procentní bod na 42 procent. Průměrná míra pirátství v Evropské unii činí 35 procent a po celém světě 42 procent," uvádí se ve studii.

V současné době již Česko patří k 20 zemím s nejnižší mírou softwarového pirátství. Na pomyslném žebříčku obsadila 12. příčku. "Česko snižuje míru pirátství již třetím rokem. Je jedinou zemí ve střední Evropě, která je tak úspěšná. Navzdory tomu se hodnota pirátského softwaru meziročně zvýšila o téměř 400 milionů korun," říká mluvčí BSA Jan Hlaváč. Dosahuje tedy 3,7 miliardy Kč. 

Češi chápou význam duševního vlastnictví

Letošní studie je obohacena ještě o jeden nový rozměr: průzkum veřejného mínění mezi uživateli počítačů. Průzkum agentury Ipsos Public Affairs zjistil, že Češi chápou, že za užívání cizího duševního vlastnictví se má platit.

Sedm z deseti respondentů (72 %) vyjádřilo ochotu platit tvůrcům za jejich dílo a podporovat tak další technologický rozvoj. To, že ochrana duševního vlastnictví rozvíjí kreativitu, si myslí 75 procent Čechů a dalších 62 procent se domnívá, že z ochrany práv autorů těží i tuzemská ekonomika.

"Je vidět, že postoje veřejnosti se mění, v minulosti ochrana duševního vlastnictví takovou podporu neměla," konstatuje Jan Hlaváč.

Češi si jsou podle průzkumu většinou vědomi, jakým způsobem by si měli pořizovat software, aby se vyhnuli pirátství. Nicméně řadu velmi rizikových distribučních kanálů považují za legitimní. Zatímco nákup softwaru na tržnici považuje za bezpečný pouze 19 % respondentů, stahování softwaru z P2P výměnných sítí považuje za legitimní 45 % dotázaných a nákup na on-line aukcích dokonce 69 %.

Výhodný nákup přináší riziko zavirování

"Výměnné sítě a aukce přitom přetékají pirátským softwarem, který je navíc často zavirovaný či obsahuje škodlivé kódy, které ohrozí soukromí uživatelů," upozorňuje Jan Hlaváč.

Nejčastějším způsobem šíření pirátského softwaru je zakoupení pouze jedné softwarové licence, přičemž program je pak instalován na více počítačích. „Tento způsob pirátství je dlouhodobě nejčastější ve firmách, ale začíná se rozšiřovat i do domácností. Stahování pirátského softwaru z výměnných sítí je doménou domácích uživatelů," vysvětluje Jan Hlaváč.

Za posledních šestnáct let se v Česku podařilo snížit míru pirátství o 30 procentních bodů. Míra pirátství se v Evropské unii drží již čtvrtým rokem na 35 procentech.

Nejvyšší míru pirátství v rámci EU mají Bulharsko (65 %), Rumunsko (64 %) a Řecko (59 %). Naopak nejnižší mírou pirátství se může pochlubit Lucembursko (20 %), Rakousko (24 %) a dále Belgie, Finsko, Švédsko a Švýcarsko, které mají 25procentní míru pirátství.

Míra pirátství ve světě klesla o procentní bod na 42 procent. Celosvětově ale hodnota nelegálního softwaru vzrostla na rekordních 59 miliard amerických dolarů: Z globálního pohledu nejvyšší celosvětovou míru pirátství, přesahující 90 procent, mají Gruzie, Zimbabwe, Bangladéš, Moldavsko a Jemen.

Naopak nejnižší míru počítačového pirátství se mohou chlubit Spojené státy, Japonsko a Lucembursko, které mají všechny dvacetiprocentní míru pirátství.

 

Právě se děje

Další zprávy