Nokia bude kvůli spolupráci s Microsoftem propouštět

Veronika Skálová Veronika Skálová
23. 3. 2011 16:12
Přesná čísla zatím Nokia neuvedla, odbory se bojí propouštění tisíců lidí
Smartphone, který porazil Nokii - iPhone od Apple.
Smartphone, který porazil Nokii - iPhone od Apple. | Foto: Reuters

Helsinky - Spojení s Microsoftem v softwarové alianci je možná dobrá zpráva pro budoucnost finského výrobce telefonů Nokia, ale ne pro část jeho zaměstnanců.

Před měsícem se totiž Nokia vzdala vlastní softwarové platformy a dohodla se IT gigantem na využívání jeho Windows Phone. To ale znamená rozsáhlé propouštění.

Jak uvedla agentura Reuters, s personálem začne o Nokia snižování stavů jednat po všeobecných volbách, které se ve Finsku uskuteční v půlce dubna. Odboráři se ale už nyní obávají zániku tisíců pracovních míst, nejpravděpodobněji v odděleních výzkumu a vývoje.

Ředitel Nokia Jorma Ollila řekl finskému deníku Helsingin Sanomat, že přesnější rysy zatím plány na propouštění nemají. "Jde o celosvětovou strategii vývoje našich produktů, není to jen o Finsku," řekl Ollila.

Upozornil také, že největší výrobce mobilů na světě musí mít na paměti netrpělivost svých akcionářů, kteří novou strategii vítají.

"Mluvili jsme s 20 až 30 ústředními akcionáři a jejich vzkaz je jasný. Považují strategii za dobrou a výběr Windows za správný. Nejsou ale rádi, že jsme zhruba na začátku restrukturalizace, která zabere 18 měsíců až dva roky," dodal.

Od oznámení, že Nokia spojí svou cestu s mobilním softwarem od Microsoftu, její akcie klesly téměř o 30 procent. Po oznámení plánovaného propouštění její emise oslabila o dalšího půl procenta.

Změna strategie na trhu se smartphony byla pro Nokii klíčová. Zatímco trh s běžnými mobily dlouho ovládala, v souboji s konkurenty v segmentu smartphonů zaspala a nepodařilo se jí ztrátu dohnat. Navíc začala kvůli levné konkurenci z asijských zemí ztrácet i pozici na poli mobilních telefonů.


 

Právě se děje

Další zprávy