Operátory přijde kartel na 44 milionů, potvrdil soud

mp
1. 10. 2007 17:15
T-Mobile, Vodafone a O2 budou za tajné dohody pykat
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Reuters

Brno - Za kartelové dohody zaplatí čeští mobilní operátoři pokuty v celkové výši 44 milionů, rozhodl Nejvyšší správní soud. Potvrdil tak čtyři roky starý výnos Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

Úřad tehdy potrestal firmy Eurotel (dnes O2), Oskar (Vodafone) a RadioMobil (T-Mobile) za to, že v letech 2000 a 2001 uzavřely dohody, na jejichž základě své sítě propojovaly pouze mezi sebou, a ne prostřednictvím třetího operátora. Podle ÚOHS tím poškodily zákazníky.

Volající přicházeli o tisíce

"Odhad této újmy pro jednoho klienta činí několik set až tisíc korun ročně," uvedl už dříve bývalý šéf antimonopolního úřadu Josef Bednář. Podle něj se tak zvýšily ceny za tranzit telefonního signálu a tím i částka, kterou volající nakonec zaplatili.

Společnosti ale napadly pokutu u brněnského krajského soudu - a uspěly. Soud vyhověl námitce, že jejich chování smí posuzovat pouze Český telekomunikační úřad, který na údajných kartelových dohodách tří společností neshledal nic nekalého.

A tak se zdálo, že 22 milionů pro Eurotel, 12 pro RadioMobil a 10 pro Oskara zůstane nezaplaceno.

Plaťte, rozhodl správní soud

Pak se ale do celé záležitosti vložil Nejvyšší správní soud. Nejprve rozhodl, že ze zákona nevyplývá žádné výsadní postavení Českého telekomunikačního úřadu a ÚOHS tak pokuty udělil po právu.

Už letos v červenci Nejvyšší správní soud zrušil část rozhodnutí krajského soudu a nástupkyni Eurotelu Telefónice nařídil zaplatit 22 milionů, Vodafonu pak pět a půl milionu. Nynějším rozhodnutím posvětil i zbytek peněžního trestu, který před čtyřmi lety vyměřil ÚOHS.

Celá kauza tím ale nekončí, případ se musí znovu přesunout na půdu Krajského soudu v Brně.

 

Právě se děje

Další zprávy