Problém operátorů: Vysoké pokuty jsou znovu na stole

Tomáš Fránek
9. 7. 2007 13:22
Nejvyšší správní soud se zastal antimonopolního úřadu
Šéf Vodafone se loni omlouval za kampaň s parohy. (ilustrační foto)
Šéf Vodafone se loni omlouval za kampaň s parohy. (ilustrační foto) | Foto: Tomáš Adamec

Brno - První část z pokuty 44 milionů za zakázané dohody mezi českými mobilními operátory opět platí. Její platnost posvětil Nejvyšší správní soud.

Eurotel (dnes Telefónica O2), T-mobile a Vodafone postihl v roce 2003 Úřad pro ochranu hospodářské soutěže za zakázené dohody o vzájemném propojení, které poškodily zákazníky.

Brněnský krajský soud ale později jeho verdikty zrušil s tím, že telekomunikační firmy může postihovat jen Český telekomunikační úřad (ČTÚ).

44 milionů za dohody

Nejvyšší správní soud ale nyní rozsudek krajského soudu zrušil a platí tedy 22 milionů korun pro Telefóniku O2 a 5,5 milionu pro Vodafone. Poslední z operátorů, T-Mobile, dostal pokutu ve výši 12 milionů korun.

Operátoři se bránili tím, že pokutu vůbec neměli od antimonopolní úřadu dostat, jejich počínání měl schvalovat a kontrolovat Český telekomunikační úřad.

Nejvyšší správní soud ale rozhodl při posuzování toho, zda opravdu antimonopolní úřad smlouvy neměl kontrolovat, že na to právo měl.

"Ze žádného ustanovení telekomunikačního zákona nevyplývá výlučná pravomoc Českého telekomunikačního úřadu ani jakékoliv omezení působnosti antimonopolního úřadu," uvedl pro Aktuálně.cz mluvčí soudu Michal Lovritš.

Poškození zákazníci

Pokuty původně dostali mobilní operátoři za to, že v roce 2000 a na začátku roku 2001 uzavřeli dohody, na jejichž základě své sítě propojovali pouze mezi sebou, a ne prostřednictvím třetího operátora.

Kartelové dohody byly nevýhodné především pro zákazníky mobilních operátorů.

Zvýšily podle bývalého šéfa antimonopolního úřadu Josefa Bednáře uměle ceny za tranzit telefonního signálu, a spotřebitelé tak platili více. "Odhad této újmy pro jednoho klienta činí několik set až tisíc korun ročně," uvedl Bednář.

 

Právě se děje

Další zprávy