OKD: Propuštěným až 12násobek mzdy

mao,ČTK
19. 4. 2006 15:24
Ostrava - Společnost OKD nabídne lidem, které propustí ze zanikajícího Dolu Dukla, odstupné podle odpracovaných let ve výši pěti až dvanáctinásobku jejich průměrného měsíčního výdělku.
Společnost OKD nabídne lidem, které propustí ze zanikajícího Dolu Dukla, odstupné podle odpracovaných let ve výši pěti až dvanáctinásobku jejich průměrného měsíčního výdělku.
Společnost OKD nabídne lidem, které propustí ze zanikajícího Dolu Dukla, odstupné podle odpracovaných let ve výši pěti až dvanáctinásobku jejich průměrného měsíčního výdělku. | Foto: www.okd.cz

Zatím není jasné, kolik lidí bude muset firma propustit.

Z téměř 1600 zaměstnanců Dukly převede těžební firma asi 700 zaměstnanců v ucelených kolektivech na ostatní důlní závody v rámci OKD, pro další připraví vnitropodnikovou burzu pracovních míst.

Odstupné dostanou jen lidé, kteří neodmítnou nabízenou práci, řekla mluvčí OKD Věra Breiová.
 
Podle předsedy odborů OKD Miroslava syrového je to maximum, co se podařilo vyjednat. " Mohlo by to být samozřejmě lepší," dodal Syrový.

Dobývání uhlí na Dukle bylo již delší dobu kvůli složitým geologickým podmínkám ztrátové. Těžba skončí na konci roku, OKD chce ještě dotěžit zbývající připravené zásoby. Několik stovek lidí pak dočasně zaměstná při technické likvidaci dolu.

"Prioritou je zajištění maximálního počtu pracovních míst pro další pracovní uplatnění zaměstnanců Dolu Dukla v naší společnosti," řekl po schválení Sociálního programu útlumu Dolu Dukla předseda představenstva Josef Goj.

Kromě pracovního uplatnění v OKD nabídne firma ve spolupráci s úřady práce zaměstnancům rekvalifikační programy.

"Budou probíhat průběžně a příslušní zaměstnanci se jich mohou zúčastnit během doby trvání pracovního poměru. Po dobu rekvalifikace jim poskytne firma náhradu mzdy," upřesnila Breiová.

Představenstvo OKD nepočítá s rušením smluv s firmami, které najímají pro práci v dolech OKD téměř 3000 polských a slovenských horníků. I bez Dukly totiž chce zachovat stejný objem těžby jako v minulých letech, kvalifikovaní horníci navíc na trhu práce na Ostravsku chybějí.

 

Právě se děje

Další zprávy